Közélet

Könnygáz és ellenzék nélkül ülésezett a koszovói parlament

Könnygáz és ellenzék nélkül ülésezett a koszovói parlament

2016. március 15., kedd
Könnygáz és ellenzék nélkül ülésezett a koszovói parlament

Hónapok óta először ülésezett könnygáz nélkül a koszovói parlament, ennek oka azonban nem az, hogy megállapodás született volna a kormányzó pártok és az ellenzék között, hanem csupán az, hogy az ellenzéki pártok nem vettek részt a törvényhozás keddi ülésén.

Koszovóban több mint fél éve belpolitikai válság van, az ellenzék tojásdobálással és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját. Így tiltakoznak egy Belgrád és Pristina között tavaly augusztusban aláírt megállapodás ellen, amely szerintük túl széles körű jogokat biztosít a koszovói szerb kisebbségnek. A pristinai sajtó keddi beszámolói szerint ugyanakkor hiába volt akadálymentes az ülés, a képviselőknek nem sikerült egyetértésre jutniuk az egyetlen napirendi pontban. A 120 fős parlament egy független felügyelő testület tagjainak kinevezéséről döntött volna, ám a jelen lévő 75 képviselő közül csupán 43 szavazott a javaslatra, így azt nem fogadták el. A közbeszerzéseket felügyelő testület felállítása az egyik feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje az országgal szemben vízumkényszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.