Egyház

Huszonnégy órás imádság kezdődött Ferenc pápa vezetésével

Huszonnégy órás imádság kezdődött Ferenc pápa vezetésével

2016. március 4., péntek
Huszonnégy órás imádság kezdődött Ferenc pápa vezetésével

A papoknak az a hivatásuk, hogy meghallják azok kiáltását, akik az Istennel akarnak találkozni, e találkozás "eszközeivé" kell válniuk, láthatóvá téve Isten irgalmasságát - mondta pénteken Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában általa vezetett bűnbánati szertartáson, amely elindította a 24 óra az Úrért elnevezésű, az imádságnak és a gyónásnak szentelt egyházi kezdeményezést.

Ferenc pápa

az egyház feladatairól beszélve úgy fogalmazott: "Ma, jobban, mint valaha, nekünk, pásztoroknak az a hivatásunk, hogy meghalljuk azoknak a talán rejtett kiáltását, akik az Úrral akarnak találkozni". A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a papoknak "az Istennel való találkozás eszközeiként" kell tevékenykedniük. Éppen ezért az egyház tagjainak "felül kell vizsgálniuk azt a magatartást, amely néha nem segíti a többieket a Jézushoz való közeledésben (...), merevségünk távol tarthat". Ferenc pápa szerint ez egyebek között azt jelenti, hogy a gyónni akarók igényeihez kell igazodni, nem pedig a gyóntatásra kitűzött órarendhez. Kijelentette: "Akármelyik férfi és nő közeledjék a gyóntatószékhez, atyát találjon, aki várja őt, egy atyát, aki megbocsát neki". "Az irgalmasság szentévében (...) ne maradjunk ülve, találjunk rá újra spirituális természetünkre. Talpra!" - buzdított az egyházfő. Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető Misericordiae Vultus (Az irgalmasság arca) című, tavaly áprilisi pápai bullában rendelte el, hogy az idei nagyböjt negyedik vasárnapja előtti péntek-szombatot a világ katolikusai imával töltsék. A 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosság a Ferenc pápa által vezetett bűnbánati szertartással kezdődött a Szent Péter-bazilikában. Az egész világon egyszerre indított kezdeményezés mindenekelőtt a fiatalokat kívánja megszólítani és a gyónás felé vezetni. A vatikáni bazilikát pénteken Fiatalok és Megbékélés feliratú felsőt viselő fiatalok lepték el. Ferenc pápa a szertartás után gyónt, majd ő ült a bazilika egyik gyóntatófülkéjébe más hívőket gyóntatni, elsőként fiatalokat. A Szent Péter-bazilikában hatvan gyóntatópap várja a hívőket, és Róma további három temploma kész fogadni az imádkozni és gyónni akaró hívőket egészen szombat estig. Ferenc pápa kezdeményezéséhez a magyar egyházmegyék is csatlakoztak. A húsvéti ünnepekre Rómába érkező hívők és turisták miatt a Vatikán egész területén és környékén megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A Szent Péter-bazilikán végighaladó Ferenc pápát a biztonsági emberek ritkán látott népes csoportja kísérte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.