Közélet

Hiller István: A szegedi iskolák legyenek a szegedieké

Hiller István: A szegedi iskolák legyenek a szegedieké

2016. március 31., csütörtök
Hiller István: A szegedi iskolák legyenek a szegedieké
hiller_istvan02_gs

A magyar közoktatásnak új törvényre van szüksége, nincs értelme a jelenlegi csiszolgatásának – jelentette ki Szegeden Hiller István. Az oktatáspolitikus bejelentette, hogy jövő hétfőn a Parlamentben az MSZP-frakciója határozati javaslatként beterjeszti a civil közoktatási platform 12 pontját, amellyel egyetértenek, s amely az oktatási rendszer akut problémáit veszi számba.

Nem elegendő, ha a kormány azt látja be, hogy a 2011 óta működtetett közoktatási rendszer csődöt mondott – jelentette ki a Szegfű Klubban

Hiller István

, az Országgyűlés alelnöke. Az oktatáspolitikus szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) létrehozását és működését nem egy jó elképzelés rossz színvonalú megvalósításának kell tekinteni, hanem egy rossz elképzelés csapnivaló színvonalú megvalósításának. A „Magyar oktatásügy – Új alapokon?” címmel meghirdetett est előtti sajtótájékoztatón az oktatási tárca korábbi vezetője közölte, hogy a 2011-ben megalkotott köznevelési törvény rossz, szakmai értelemben fércmű, ezért új törvényre van szükség. Hiller bejelentette, hogy az MSZP-frakció egyetért a civil közoktatási platform 12 pontjával, és azt határozati javaslatként jövő hétfőn a Parlamentben beterjesztik. „Szembesíteni szeretnénk azzal a kormányzó többséget, hogy az ország jelentős része, pedagógusok, szülők, az oktatásban jelenlévők és az iránta érdeklődők miként gondolkodnak” – magyarázta. Hozzátette, a Magyar Szocialista Párt a 12 pont mindegyikével, illetve a benne szereplő minden egyes javaslattal egyetért, ezt is szeretnék kifejezni a határozati javaslattal. Az oktatáspolitikus leszögezte, az államnak feladata és kötelessége van az oktatás területén, fontos, hogy az állam intézményfenntartó lehessen, ám Hiller szerint nem szabad ezt kizárólagossá tenni. „Az állam intézményfenntartó jellege és szerepe elsősorban és tipikusan kistelepüléses vidékeken, hátrányos, halmozottan hátrányos térségekben kell, hogy megnyilvánuljon, ott, ahol az önkormányzat a legjobb szándéka mellett sem tudna működtetni oktatási intézményeket” – magyarázta. Hiller szerint ezzel együtt a nagyvárosokban, a budapesti kerületekben, a megyei jogú városokban és a tipikus iskolavárosokban – így Szegeden is – önkormányzati fenntartásba kell kerülniük az közoktatási intézményeknek. Az MSZP azt javasolja, hogy minden településen a képviselő-testület döntsön erről a kérdésről, s amennyiben ez megtörténik, akkor az adott önkormányzat és a kormány között megkezdődhetnek a tárgyalások a finanszírozással kapcsolatban. Hiller István megjegyezte, nem feltétlenül a központi büdzséből kell plusz forrásokat biztosítani az adott településnek, akár arról is lehet szó, hogy a saját bevételekből fordítanak az oktatási intézmények működtetésére.

Kozma: helyén levő dolog, ha a döntéshozók csatlakoznak egy civil demonstrációhoz

Hiller István úgy értékelte, az MSZP kormányzása idején ha lassan is, de növekedett az oktatás színvonala, a szülőket, tanárokat pedig az nem érdekli, hogy az elmúlt 6 év előtti 8 évben mi történt, ők a jelen helyzetet látják rossznak. Mint elmondta, Szegeden sem ezért tiltakoztak a tanárok és a diákok, hanem a jelenlegi kormányzat tevékenységét értékelik botrányosnak.

hiller_kozma01_gs

Ahogy

megírtuk

, a Köz-Hasznáért Mozgalom az Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumhoz hirdette meg tiltakozását, ahol több baloldali helyi politikus is megjelent, s információink szerint a pénzügyi bizottság szerdai ülését is azért tartották meg végül csütörtökön, hogy a bizottság baloldali tagjai részt vehessenek a tüntetésen.

Kozma József

, az önkormányzat Oktatási bizottságának elnöke ezzel kapcsolatban portálunknak elmondta, a civil kezdeményezéseknek az a célja, hogy hallassák a hangjukat az érintettek, de a döntéshozókon múlik végül, hogy célt érnek-e el. Ezért az MSZP-s politikus szerint nem gond, ha politikusok is részt vesznek az ilyen eseményeken, ezzel elismerik a civil kezdeményezés jogosságát. „Ha a helyi képviselők nem visznek pártpolitikát az ügybe, nem telepednek rá a civilekre, és azt mutatják ki részvételükkel, hogy iskoláink jöjjenek vissza önkormányzati fenntartásba, akkor ez helyén levő dolog” – fogalmazott Kozma József, aki szintén részt vett az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumnál tartott tiltakozáson.

A magyar közoktatásnak új törvényre van szüksége, nincs értelme a jelenlegi csiszolgatásának – jelentette ki Szegeden Hiller István. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=623159 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. március 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.