Közélet

Hencz Péter: A Lengyel – Magyar Barátság Napja

Hencz Péter: A Lengyel – Magyar Barátság Napja

2016. március 23., szerda
Hencz Péter: A Lengyel – Magyar Barátság Napja
Hencz_Peter

A Magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-es határozata értelmében minden év március 23. a két nép barátságának emléknapja. Ekkor emlékezünk meg hivatalosan a két nép közel ezer éves barátságáról.

Maga az emléknap a maga nemében a világon példátlan esemény, de az is, hogy a két népnek több mint 900 éven át közös határa volt, és ennek dacára területi háborút sohasem vívtak. Történelmünk, szabadságharcaink számos közös vonást és rokonságot mutatnak.

Szent László

királyunk édesanyja lengyel hercegnő volt.

IV. Béla Szent Kinga

lánya,

Szemérmes Boleszláv

krakkói uralkodó fejedelem felesége, nagy tiszteletnek örvend a lengyeleknél példamutató élete és a tatárjárás utáni újjáépítésben játszott szerepe miatt.

Nagy Lajos

királyunk egyesítette Magyarországot Lengyelországgal. Leánya

Szent Hedvig

lengyel királyné, az ő érdeme Litvánia keresztény hitre való térítése és a krakkói egyetem létrehozása, ahol számos szegedi diák tanult az elmúlt évszázadok során.

Hunyadi János

diadalmas nándorfehérvári seregében szegedi diákok, halászok, földművesek közösen harcoltak a lengyelekkel.

Báthory István

Erdély fejedelme, Lengyelország királya. Uralkodásának 10 éve a lengyel történelem legdicsőségesebb időszaka. Nevéhez fűződik a vilnai és kolozsvári egyetem megalapítása, mely utóbbi a szegedi egyetem előde. 1848 – 49 – es szabadságharcunk legendás hőse a lengyel

Bem József

. 1956 is közel hozta a két népet egymáshoz: a poznani felkelés is szerepet játszott szabadságharcunk kirobbanásában, a szegedi tüntetéseink első jelmondatai: Kövessük a lengyeleket! Lengyel-magyar barátság! Szabadságharcunk sebesültjei ellátásához a lengyelek véradásokat szerveztek. A második világháborúban hazánk lengyel menekültek tízezreit fogadta be. A kommunizmus éveiben szegedi fiatalok turista útjainak kedvelt végállomása volt Lengyelország, Krakkó és Báthory István ottani sírja. A Kelet – Európai népek szovjet megszállás alóli felszabadulásuk élharcosai lengyelek és magyarok voltak. A lengyelekhez fűződő baráti kapcsolataink legutóbbi szép tanú jele a Fogadalmi templom tövében a katyini tömeggyilkosság emlékére felállított kereszt. Ezen az emléknapon különös szeretettel gondolunk népeinkre, kik az európai szabadságharcok éllovasai voltak. Szeretettel köszöntjük a városunkban élő lengyeleket, akik közül számosan – kutatók, pap, orvos, stb. – tevékenykednek Szeged felvirágoztatásában!

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.