Egyház

Helyreállítják Jézus sírját a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában

Helyreállítják Jézus sírját a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában

2016. március 23., szerda
Helyreállítják Jézus sírját a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában

A szentföldi egyházak néhány héten belül megkezdik a leromlott állapotban lévő Jézus Sírja szentély helyreállítását a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában - jelentették be a ferences rendhez tartozó Szentföld őrzője kolostorban szerdán.

A sírhely szerkezete és márványtömbjei alaposan tönkrementek az idők során, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartja meg a bazilika belsejében lévő több méter magas márványból épített szentélyt, amelyet azon kő fölé emeltek, amelyen a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték. Már csak a külső vastámaszték tartja össze a márványoszlopokat és -táblákat, amelyeket kikezdtek az időjárás viszontagságai, a napi több ezer zarándok és turista látogatása. A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végzi el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítenek. Március elején Athénban konferenciát rendeztek a kérdésről, ahol a szentélyt felmérő több görög tudós is ismertette véleményét az építmény állapotáról. Szerintük a márványépület romlásához legnagyobb mértékben a nedvesség, a nagyszámú látogató járult hozzá, de káros hatása van az égő gyertyáknak is, amelyek olaj- és faggyúlerakódásokat okoznak. Görög szakemberek segítségével néhány hét múlva kezdik meg a helyreállítást, amely várhatóan nyolc hónapig fog tartani, és 2017 elején fejeződik be. A munkálatok idején folyamatosan nyitva lesz és látogatható marad a kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelye. Az első templomot Jézus sírhelye fölé

I. (Nagy) Konstantin

császár emeltette a negyedik század elején. Ezt az évezredek során többször lerombolták majd újjáépítették. Krisztus Sírjának jelenlegi márvány szentélyét 1809 és 1810 között húzták fel török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá, egy az egész hatalmas épületnek súlyos károkat okozó tűzvészt követően. Noha a bazilika belsejében lévő szentély az építészek szerint statikailag eleve sérülékeny volt, mégis kiállta az idők próbáját, és még az 1927-es Richter-skála szerinti 6,2 es erejű földrengésben sem omlott össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.