Közélet

Emléktábla leleplezés és történeti kiadvány bemutató a Szegedi Törvényszéken

Emléktábla leleplezés és történeti kiadvány bemutató a Szegedi Törvényszéken

2016. március 11., péntek
Emléktábla leleplezés és történeti kiadvány bemutató a Szegedi Törvényszéken
emlektabla_torvenyszek

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti jelenét és nem tervezheti jövőjét sem” - ezen ismert gondolattal köszöntötte Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke az Országos Bírósági Hivatal „Bírósági történelem és hagyományápolás” témában 2015-ben kiírt pályázatának eredményeit bemutató ünnepségen.

A pályázat keretében – folytatván a korábbi évben már sikeresnek bizonyult együttműködést – a törvényszék megbízást kötött a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Magyar Jogtörténeti Tanszékével, amelynek PhD hallgatói:

Masa Gabriella

és

Pétervári Máté Homoki-Nagy Mária

tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével végezték levéltári kutatásaikat a Szegedi Törvényszék történetének feltárása érdekében. A megvalósult kutatás és az Országos Bírósági Hivatal támogatásának köszönhetően a pályázat keretében elkészült a Szegedi Törvényszék történetét bemutató második kiadvány, amely a „Szemelvények a Szegedi Törvényszék bíráinak életéből” címet viseli. A kutatás eredményeként feltárt életutak alapján került kiválasztásra

Hamza Géza

személye, akinek 1900-tól 1910-ig betöltött elnöki tevékenységéhez – többek között - a Szegedi Törvényszék épületének bővítése és a Szentesi Járásbíróság épületének megvásárlása is fűződik. A törvényszék egykori elnöke előtti tisztelgésként a Szegedi Törvényszék Dísztermének névadójául Hamza Gézát választotta, akinek tiszteletére állított emléktáblát március 11-án leplezte le Tárkány-Szűcs Babett a Szegedi Törvényszék elnöke és Homoki-Nagy Mária tanszékvezető egyetemi tanár. Az emléktábla leleplezését követően került bemutatásra a Szegedi Törvényszék történetét bemutató második kiadvány, amely a törvényszéken egykor szolgálatot teljesítő bírák életpályáiba enged betekintést. Homoki-Nagy Mária a kiadvány bemutatóján kiemelte, hogy a kutatás második fázisát jelentő életrajzi vizsgálódások különös nehézségét jelenti, hogy összefoglaló anyagok nem állnak rendelkezésre csak a megmaradt elnöki iratokban lehet a személyi állományra vonatkozó információkat fellelni. Hangsúlyozta: az egyes bírák életpályának feltárása nem csak történeti szempontból nyújthat érdekességeket, de mindenképpen példát állíthat a jelen jogászi és birói generációi számára. Zárásul a törvényszék elnöke köszönetét fejezte ki az Országos Bírósági Hivatalnak, amely 500.000,- Ft-al járult hozzá a fenti eredmények megvalósításához, valamint minden a pályázatban közreműködő munkatársnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.