Közélet

Elhúzódik az apadás a Tiszán

Elhúzódik az apadás a Tiszán

2016. március 9., szerda
Elhúzódik az apadás a Tiszán
arado_tisza04_gs

Az elmúlt 24 órában Tisza vízgyűjtőjén jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott. Az ATIVIZIG területére csapadék nem esett. A középhőmérsékletek a Tisza vízgyűjtőn 5-7 oC körül alakultak, fagypont alatti hőmérséklet elszórtan fordult elő - közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG).

A meteorológiai előrejelzés szerint a Felső-Tisza vízgyűjtőjére ma és holnap még 1-5 mm csapadék eshet. A hét további részében nem várható jelentős csapadék. A Dél-Alföldön péntekig nem várható eső. Péntek-szombatra napi 5 mm csapadékot prognosztizálnak, majd újra csökkenhet a csapadékhajlam. A hőmérsékletek napközben a sokéves átlag felett 8-10 oC körül alakulnak, éjszakai fagyokra nem kell számítani. A hét további részében marad az enyhe időjárás, majd legközelebb szombaton lehet éjszakai fagyokra számítani. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 617 cm, apadó, Mindszentnél 636 cm szintén apadó, Szegednél 556 cm, apadó, a Hármas-Körösön Szarvasnál 592 cm, apadó, a Maroson Makónál 74 cm, áradó volt. Az Alsó-Tisza a mértékadó vízmércéinknél tetőzött, az apadás valószínűleg elhúzódó lesz a mellékfolyók újabb várható áradása miatt.

Belvízvédekezés

Az ATIVIZIG 8 belvízvédelmi szakaszából 5 szakaszon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben. Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 58 üzemel: 46 szivattyútelep I. fokú, 12 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (03.07.)1,75 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 22.600 hektár, ebből 11.350 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 16.800 hektár. Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák,valamint az elöntött területek felmérését végzik. Aszivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják.A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végezik a vízügy munkatársai. Az igazgatóság területén–a beérkezett információk alapján –I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Újszentiván településen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.