Közélet

Borostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok

Borostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok

2016. március 6., vasárnap
Borostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves kövületét azonosították amerikai tudósok

Borostyánkőbe zárt gyíkok 99 millió éves, Délkelet-Ázsiából származó kövületét azonosították amerikai tudósok - számolt be róla a BBC hírportálja.

A fosszíliákat leíró amerikai kutatók szerint a kövületek olyan jó állapotban maradtak fent, hogy a bőrpikkelyek, egyikük nyelvének hegye és a parányi karmok is jól láthatók - olvasható a Science Advances című tudományos lap friss számában közölt tanulmányban. Az ősi gyíkok a mai Mianmar területén éltek a középső kréta földtörténeti időszakában, két kövület a mai kaméleonok és gekkók hajdani rokonáé, másoknak már nincs mai megfelelője.

Edward Stanley

, a floridai Természettudományi Múzeum tudósa, a tanulmány egyik szerzője szerint az egyik kövület a "szabványos" gyíkforma és a kaméleonok között átmenetet képviseli. "Ez a hiányzó láncszem durván 80 millió évvel idősebb az eddig ismert legrégibb kaméleonkövületnél. A borostyánba zárt maradvány azt mutatja, hogy a kaméleon villámgyors, hosszú nyelve igen régi jellemzője a faj felmenőinek, a faágakba kapaszkodó lábak azonban később alakultak ki" - magyarázta Stanley. A kőbe zárt leleteket több évtizede találták meg egy bányában, majd magángyűjtőkhöz kerültek, végül amerikai múzeumok vásárolták meg őket. Tudományos leírásukat a frissen megjelent tanulmány szerzői készítették el elsőként. A lágy szövetek és a belső szervek a csontokkal együtt évmilliókon át is fennmaradhatnak borostyánkőbe zárva. "A kövületek az állatok külsejének olyan részleteit őrizték meg, amivel igen ritkán találkozunk. Kitűnően látszik, hogy nézhettek ki ezek a hüllők, amikor még éltek" - mutatott rá Juan Diego Daza, a texasi Sam Houston Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.