Közélet

Bakondi: egy-két hétig is fennmaradhat a kettes terrorkészültségi fokozat

Bakondi: egy-két hétig is fennmaradhat a kettes terrorkészültségi fokozat

2016. március 24., csütörtök
Bakondi: egy-két hétig is fennmaradhat a kettes terrorkészültségi fokozat
bakondi02kf

Addig fenntartják Magyarországon a kettes, vagyis magas terrorkészültségi fokozatot, amíg nem tisztázódnak a brüsszeli robbantások körülményei és az, hogy milyen további szálai lehetnek - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Bakondi György

szerint ez a nemzetközi együttműködésben zajló folyamat akár egy-két hétig is eltarthat. Hozzátette: a helyzet tisztázása után lehet dönteni arról, hogy a magyar emberek biztonságát szolgáló intézkedéseket fenn kell tartani, erősíteni kell, vagy a hazai terrorkészültség visszaáll a hármas, közepes fokozatra. Bakondi György ismét kiemelte: Magyarország konkrét terrorfenyegetettségéről nincs információ, de hozzátette, hogy vannak szálak, amelyek bennünket is érinthetnek. Kitért arra is, hogy Magyarország mindig határozottan fellépett a terrorizmus és a tömeges illegális migráció ellen. Ez nem biztos hogy tetszett azoknak, akik a tömeges illegális migrációt akarták kihasználni, hogy terroristákat juttassanak Európába - jegyezte meg. A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója elmondta: a kettes terrorkészültségi fokozat nyomán a forgalmas helyszíneken, a közlekedési csomópontoknál, a repülőtereknél, a paksi atomerőműnél tapasztalható megerősített biztosítás részben az elrettentést szolgálja. Másrészt a magyar állampolgárok számára is üzenet, hogy a Terrorelhárítási Központ emberei, a katonai és rendészeti szervek erői készen állnak arra, hogy megvédjék Magyarországot. Bakondi György az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélt az operatív törzs szerda délelőtti üléséről. Ennek során a kormányfő, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, az érintett katonai és rendészeti szervek, valamint a titkosszolgálatok vezetőivel áttekintették a helyzetet, az eddigi információkat. Ezek alapján Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy továbbra is indokolt a készültség fenntartása. Arra is utasítást adott, hogy készítsenek elő minden, a terrorelhárítás hatékonyságának növeléséhez szükséges jogszabály-változtatási, valamint technikai fejlesztési javaslatot. Utóbbiról szólva Bakondi György kiemelte: lépést kell tartani az ellenfél technikai fejlődésével. A szolgálatok közötti nemzetközi együttműködésről úgy vélekedett, hogy elsősorban nem a titkosszolgálati, hanem a terrorelhárítási szervek közötti együttműködést kell erősíteni. Arról, hogy egyes terroristák Magyarországon is áthaladhattak - mint kiderült a párizsi merényletek egyik elkövetője is feltűnt korábban a Keleti pályaudvarnál -, Bakondi György úgy vélekedett: ez is igazolja, hogy a tömeges illegális bevándorlás komoly nemzetbiztonsági és közbiztonsági kockázatot jelent Európa számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.