Közélet

Bajor belügyminiszter: meg kell akadályozni a török-kurd konfliktus importálását Németországba

Bajor belügyminiszter: meg kell akadályozni a török-kurd konfliktus importálását Németországba

2016. március 28., hétfő
Bajor belügyminiszter: meg kell akadályozni a török-kurd konfliktus importálását Németországba

Meg kell akadályozni a törökök és kurdok konfliktusának importálását Németországba - hangoztatta hétfőn Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, miután a tartományban kurdok támadtak törökökre.

Joachim Herrmann

a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodásnak a török állampolgároknak adandó vízummentességről szóló pontját. A Bajorországot kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa azt mondta, hogy szó sem lehet "teljes vízummentességről egész Törökország számára, hiszen ez azt jelentené, hogy a kurd nemzetiségű török állampolgárok is kedvükre bármikor beutazhatnának Németországba". Hangsúlyozta: nagyon alaposan meg kell nézni, hogy "kit is engedünk be az országunkba, amikor vízumkönnyítésről tárgyalunk Törökországgal". "Nem akarjuk, hogy német földön vívják meg a török-kurd konfliktust" - mondta Joachim Herrmann a BR-nek. Vasárnap Aschaffenburgban nagyjából 30 kurd megzavart egy török tüntetést, amelyet "Együtt a terror ellen - az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt ellen" címmel rendeztek. A kurdok kövekkel, petárdákkal dobálták meg a mintegy 600 fős tömeget, majd elsáncolták magukat egy épületben, és megdobálták a rendőröket is. A rohamrendőrök behatoltak az épületbe és őrizetbe vették mind a 36 bent tartózkodó embert. Időközben valamennyiüket szabadon engedték. Garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete és a gyülekezési törvény megsértése miatt eljárást indítottak ellenük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.