Közélet

Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat Budapesten

Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat Budapesten

2016. március 21., hétfő
Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat Budapesten
Radnóti Miklós; Hanti Vilmos

Átadták a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat hétfőn Budapesten. A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) alapította 2000-ben.

Radnóti-díjat kapott

Jean Cardoen

, a Belga Veterán Intézet emlékezési és kommunikációs igazgatója,

Galló Istvánné

, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke,

Gajda Péter

(MSZP) XIX. kerületi polgármester,

Hajdu László

(DK) XV. kerületi polgármester,

Halász Judit

színművész,

Horváth Dezső

(független), Kővágóörs polgármestere,

Kiss Anikó

, a Szociális Csomagküldő Mozgalom alapítója,

Molnár György

, a MEASZ Baranya megyei szervezetének elnöke,

Rédei Éva

, a Láng Téka könyvesbolt vezetője,

Rónai Judit

lektor, a MEASZ tagja,

Somfai Péter

újságíró,

Stock Richárd

jogtanácsos,

Ujhelyi István

(MSZP) európai parlamenti képviselő,

Vadai Ágnes

DK-s politikus,

Zsolnai Júlia

színművész és menekülteket segítő civilek.

Hanti Vilmos

, a MEASZ elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a nemzetközi antirasszista világnaphoz kötődő díj tizenhat éves múltra tekint vissza, eddig több mint kétszázhetvenen kapták meg azt. A szervezet vezetője egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország az elmúlt hat évben "szélsőjobbra tolódott", a jogállam intézményei "kiüresedtek". Úgy fogalmazott: a kormány a menekültügyben hatalma megtartásáért sok ember lelkében "évtizedekre elültette a gyűlölködést". Ujhelyi István azt mondta: európai demokrataként tudja, hogy nem azok a százezrek vagy néha milliók az ellenfelek, akik bedőlnek az uszításnak, a "közpénzből kampányoló migránsgyűlölőknek", hanem azok, akik ebből csinálnak politikát. Zsolnai Júlia hangsúlyozta: felháborítja, hogy látja feléledni a Horthy-kultuszt annak összes vállalhatatlan jelszavával, "Hóman Bálintjaival" együtt. A közreadott sajtóanyag szerint olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek a Radnóti Miklós antirasszista díjban, akik, illetve amelyek "kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.