Közélet

Apad a Tisza vize

Apad a Tisza vize

2016. március 16., szerda
Apad a Tisza vize
arado_tisza04_gs

Az elmúlt 24 órában jelentősebb, 5-8 mm csapadék a Tisza vízgyűjtőjének északi és középső részére hullott - írja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) közleménye.

Az ATIVIZIG területén átlagosan 3 mm csapadék hullott. A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjére héten már nem várható számottevő csapadék, néhol 1 mm alatti napi átlagot prognosztizál. A héten a Dél-Alföldön sem számíthatunk csapadékra, jövő hét elejéig mindössze 1 mm körüli csapadék hullhat összesen. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 558 cm, Mindszentnél 587 cm, Szegednél 522 cm, a Hármas-Körösön Szarvasnál 552 cm, a Maroson Makónál 49 cm volt. Mindenhol apadó tendencia figyelhető meg. Az elmúlt napok csapadékai a Maroson és a Körösökön kisebb árhullámokat elindíthatnak, de ezek az alsó-tiszai apadást valószínűleg nem fogják megállítani. A csapadék előrejelzés alapján az apadó trend a jövő hét közepéig megmaradhat.

Belvízvédekezés

Az ATIVIZIG 8 belvízvédelmi szakaszából 5 szakaszon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben. Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 60 üzemel: 53 szivattyútelep I. fokú, 7 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (03.15.) mintegy 1,3 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 21.000 hektár, ebből 10.350 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 15.800 hektár. Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végzik a vízügy munkatársai. Újszentiván település az I. fokú belvízvédelmi készültségét megszüntette. Jelenleg az igazgatóság működési területén nincs települési belvízvédelmi készültség érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.