Közélet

A NATO kiszélesíti a görög és török partok közelében indított tengeri műveletet

A NATO kiszélesíti a görög és török partok közelében indított tengeri műveletet

2016. március 6., vasárnap
A NATO kiszélesíti a görög és török partok közelében indított tengeri műveletet

A NATO kiszélesíti a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletet, és fokozza együttműködését az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex) - jelentette be Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára vasárnap.

Az észak-atlanti szövetség első embere arról számolt be, hogy a NATO újabb hajókat vezényel az Égei-tengerre a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására. Ami biztos, Franciaország a misszió rendelkezésére bocsátja egy hadihajóját, további részleteket azonban nem közöltek.

Stoltenberg

hangsúlyozta, hogy a NATO hajóinak működési területe ezentúl a görög és török part menti vizekre is ki fog terjedni. Mint közölte, az itt folytatott műveleteket a két ország hatóságaival egyeztetve fogják végrehajtani. A katonai szervezet emellett megállapodott az uniós határvédelmi ügynökséggel folytatott együttműködés részleteiről és annak további erősítéséről. Az egyezség értelmében a NATO és a Frontex képes lesz az információk valós idejű megosztására, ami lehetővé fogja tenni a gyorsabb reagálást.

Federica Mogherini

, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint

Dimitrisz Avramopulosz

migrációs politikáért felelős uniós biztos közös közleményben üdvözölte a megegyezést. Mint írták, a megállapodás "újabb példája az EU és NATO közötti gyakorlati együttműködés fontosságának". "Az Európai Unió bízik benne, hogy a NATO-val való közös erőfeszítéseik hozzá fognak járulni a jelenlegi migrációs válság támasztotta számos kihívás kezeléséhez" - szögezték le a kommünikében. A NATO által kiadott közleményben kiemelték: a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés. A szövetség nevében

Ashton Carter

amerikai védelmi miniszter február közepén bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít az Égei-tengeren annak érdekében, hogy elősegítse a menekültválság enyhítését. A NATO-hajók feladata az, hogy jelentsék a görög és török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.