Közélet

A fogyasztók nincsenek tisztában az online szerződésekkel összefüggő jogaikkal

A fogyasztók nincsenek tisztában az online szerződésekkel összefüggő jogaikkal

2016. március 29., kedd
A fogyasztók nincsenek tisztában az online szerződésekkel összefüggő jogaikkal
internet_www

Az internetes vásárlás még mindig sok bosszúságot okoz a fogyasztóknak, a problémák megoldásában az online vitarendezési eljárás és az uniós békéltető honlap segíthet.

Magyarországon már közel százötven megkeresést kezelt a fogyasztóvédelmi kapcsolattartó pont, a fogyasztók leginkább az online szerződésekkel összefüggő jogaikkal nincsenek tisztában - tájékoztatta a Budapesti Békéltető Testület (BBT) kedden az MTI-t. Felidézik, hogy az uniós békéltető honlap 2016. február 15-én rajtolt el, Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület segít ennek kezelésében. A BBT egy hónap alatt közel százötven megkeresést kezelt. A kérdések közel kétharmada telefonon, több mint egyharmada e-mailben érkezett, de már több kérdést feltettek az uniós békéltető honlapon is. A legtöbb megkeresés az online lehetőségekre vonatkozott (36 százalék), ezen belül is a legtöbb az interneten megkötött szerződéses jogokra (68 százalék), de az online vitarendezés menetéről is jelentős számban (32 százalék) érdeklődtek. A fogyasztók leginkább az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel összefüggő jogaikkal nincsenek tisztában, a vállalkozások rendszerint saját kötelezettségeikről, azok pontos tartalmáról tájékozódtak, többször az irányadó jogi előírásokról és azok fellelhetőségéről kérdeztek. Sokan kérnek az új békéltető

honlap

kezelésében is segítséget. A közlemény kitér arra is, hogy Magyarországon már több fogyasztói probléma megoldódott, ezek jellemzően a légitársaságokkal kapcsolatos ügyek voltak. Sokszor az okozza a problémát, hogy a fogyasztó nem tájékozódik előre arról, kivel köt szerződést. A kérdések sokszor az indoklás nélküli elállási jog gyakorlására vonatkoznak, arra a lehetőségre, hogy az átvételtől számított tizennégy napon belül a fogyasztó meggondolhatja magát. A magyar online vitarendezési kapcsolattartó pontként működő Budapesti Békéltető Testület továbbra is várja a megkereséseket elérhetőségein (e-mail: onlinevita@bkik.hu), legyen szó akár az online vitarendezés megindításáról, akár, ha probléma támadt az internetes megrendeléssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.