Írjon nekünk

Szórakozás

8,5 millióból javítják a nagyszínház vakolathibáit + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szinhaz_vakolat003kf

Szeged idei költségvetésében külön soron 8,5 millió forintot különítettek el a nagyszínház főbejárati homlokzatának rendbetételére, a munkálatok tavasszal, még az évadon belül megkezdődhetnek. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója arról tájékoztatott, hogy mivel a nagyszínház épületét 1986-ban újították fel utoljára, a vakolathullás mellett számtalan fejlesztésre lenne szükség, így például gépészeti korszerűsítésre, illetve a mozgásukban akadályozott nézők számára a jelenleginél sokkal jobb megközelítési lehetőségeket kellene biztosítani.

A nagyszínház főbejárati homlokzatának vakolathullása a csapadékvíz-elvezető csatorna hibájából adódik, ami a kupola alatti részen a toldásoknál szétnyílt, így a nedvesség a deszkázatba, illetve a vakolatba jutott. A teátrum főigazgatójától, Gyüdi Sándortól megtudtuk, hogy a szükséges munkálatokat tavasszal végzik el, melynek nagy részét az állványozás teszi majd ki, a javítás feltétele ugyanis, hogy a szakemberek hozzáférjenek a homlokzat javítandó felületéhez. Hozzátette, a kivitelező kiválasztásában a Szegedi Nemzeti Színház segítségére lesz a polgármesteri hivatal. „A javítás valószínűleg a közönségforgalom zavarása nélkül történhet, így akár az évadon belül megkezdődhet” – tájékoztatott Gyüdi.

A patinás épületet még 1883-ban adták át, utána nem sokkal leégett, és 1886-ra állították helyre, de ahogy a főigazgató hangsúlyozta, egy régi épületnél nem is a felépültének ideje a meghatározó, hanem az utolsó felújításé. „Ez esetünkben 1986-ban fejeződött be, előtte a nagyszínház nyolc éven át zárva volt, pontosabban a jelenlegi Belvárosi moziban működött. Esedékes lenne egy újabb felújítás gépészeti és esztétikai téren egyaránt. Például a közönség is érzi, hogy a nézőtéri ülések bársony borítása alatt elporladt a puhítás…” – fogalmazott.

Ezen felül a közönségforgalmi részen burkolatjavítási munkákra lenne szükség, a színpadi gépészet is megérett a korszerűsítésre, és a hatékonyabb energiafelhasználás céljából szükséges fejlesztéseknek eddig csak a fele valósult meg, a hatékonyabb hőszigetelés és fűtési rendszer. „Hasonló eredményt érhetnénk el a világítási rendszer korszerűsítésével, de itt nem csupán arról van szó, hogy az izzókat cseréljük ki, mint egy családi otthonban. Komoly megtakarítást lehetne elérni a napenergia hasznosításával, erre már régóta megvannak a tervek, de a beruházáshoz komoly forrásokra lenne szükség” – tudatta a főigazgató. További szükségszerű fejlesztéseket is számba vett kérdésünkre Gyüdi, mint elmondta, a mozgásukban akadályozott nézőik számára a jelenleginél sokkal jobb megközelítési lehetőségeket kellene biztosítanunk. „Első és legfontosabb a néző, de a közönség számára nem látható részeken sokkal jobb munkakörülményeket szeretnénk biztosítani” – fűzte hozzá.

Igaz, nem konkrétan az épület állapotának javításához kapcsolódik, de van egy álmuk is – árulta el a főigazgató. Mivel nagyon büszkék erre a gyönyörű épületre, kezdeményezik a tervezők, a bécsi Fellner és Helmer cég által épített európai színházak valamiféle együttműködését, hiszen nemcsak Szegeden, hanem például Budapesten, Kecskeméten, Bécsben, Temesváron, Brnoban, Augsburgban, Prágában, Grazban, Zürichben és Darmstadtban is a Ferdinand Fellner és Hermann Helmer bécsi építészek által működtetett iroda nevéhez köthetőek színházépületek.

A nagyszínház épületét 1986-ban újították fel utoljára, a vakolathullás mellett számtalan fejlesztésre lenne szükség – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=616559

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 10.

Szórakozás

Nemesi Pállal eljön a Változás Szegedre, vagy marad minden a régiben?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Akár néhány szavazaton is múlhat a választás, és az, ki lesz hétfőtől Szeged polgármestere.

Tovább olvasom

Hírzóna

A juhászok életét mutatták be Makó-Bogárzóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az érdeklődők megtudhatták azt is, hogyan lesz a juhtejből gomolya.

Tovább olvasom

Szórakozás

A vagy B? Szegeden az utca embere a B-t választotta.

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vírusként terjed a szegedi közösségi oldalakon egy videó, amiben a férfi a B-t választotta. Te melyiket választanád?

Tovább olvasom

Aktuál