Közélet

Vasárnapi pihenőnap: Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette az NVB, az MSZP-ét elutasította

Vasárnapi pihenőnap: Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette az NVB, az MSZP-ét elutasította

2016. február 29., hétfő
Vasárnapi pihenőnap: Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette az NVB, az MSZP-ét elutasította
Patyi András; Pálffy Ilona Éva; Lukács Zoltán

Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasította a testület.

Az NVB hitelesítő határozata ellen szavazott

Patyi András

, az NVB elnöke,

Bodolai László

, az LMP delegáltja,

Litresits András

, az MSZP delegáltja, valamint

Borbély Andrea

, a Jobbik delegáltja.

Erdösi Lászlóné

kérdése, amelyet hétfőn hitelesített az NVB, úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?" Patyi András, az NVB elnöke a vitában azt javasolta, a kérdés hitelesítését tagadják meg, részben, mert azt Erdösiné nem személyesen nyújtotta be, hanem a kísérője kezelte az időbélyegzőnél, márpedig - mint mondta - versenyhelyzetben jelentősége van annak, hogy ki az, aki személyesen van jelen az eljárás megindításakor, azaz a bélyegzésnél is. Ebből a szempontból pedig

Nyakó István

beadványa "erősebb", mert ő személyesen intézte az érkeztetést. Az elnök szerint az is a hitelesítés megtagadása mellett szól, hogy - ahogyan a bizottság nem sokkal korábban egy másik határozatban megállapította - a kezdeményezés benyújtásakor olyan választópolgárok is jelen voltak, akiknek a jelenléte "a választási eljárási törvény alapelveibe ütközött". Mint mondta, a kérdés emellett nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert egy már meghozott törvény megerősítését célozza.

Lovas András

, a KDNP delegáltja amellett érvelt, hogy a kérdést hitelesítsék, mert a választási eljárási törvény kiterjesztése lenne, ha a beadvány benyújtásához kötött személyességet az időbélyegzésre is kiterjesztenék. Megjegyezte: a kérdés megfelel az alaptörvény előírásának, már alkotott róla törvényt az Országgyűlés, és megfelel a választói és a jogalkotói egyértelműség követelményének is, világos, hogy amennyiben az igenek győznek, nem kell az Országgyűlésnek törvényt alkotnia a kérdésben, a nemek többsége esetén pedig változtatni kell a szabályozásban. Hozzátette: a személyes benyújtás a személy jelenlétét jelenti adott eljárási cselekménynél, márpedig Erdösiné végig jelen volt, így akkor is, amikor átadta az iratokat az NVI munkatársainak.

Sasvári Róbert

, a testület Országgyűlés által választott tagja is amellett érvelt, hogy kiterjesztés lenne, ha a személyességet a blokkolásra is kiterjesztenék. Litresits András, az MSZP delegáltja szerint ténykérdés, hogy Erdösiné nem személyesen nyújtotta be a kérdését, holott a jogszabály ezt írja elő. Mint mondta, a személyes benyújtásnak egyedül Nyakó István beadványa felelt meg, mert nincs olyan a jogszabályban, hogy "kísérő", vagyis a "személyesen" kitételt nem lehet másképpen magyarázni. Példaként megjegyezte, olyan ez, mintha a házasságkötésnél a tanú mondhatná a kérdésre, hogy "igen".

Pálffy Ilona

, az NVI elnöke kérdésre válaszolva elmondta: időhúzás lett volna, ha valamelyik kérdést elutasítja, emellett álláspontja szerint csak tartalmi vizsgálat alapján dönthető el a beadványok közötti sorrendiség kérdése.

Fábián Adrián

választott tag szerint ha a benyújtáshoz hozzátartozik az érkeztetés, és benyújtani csak személyesen lehet a kezdeményezést, akkor ebből logikailag következik, hogy érkeztetni is csak személyesen lehet. Az NVB többsége végül a kérdés hitelesítése mellett döntött, nemmel szavazott Patyi András, Bodolai László, Borbély Andrea és Litresits András. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához. Az NVB ezt követően tárgyalta Nyakó István (MSZP) kérdését, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?" Az NVB többsége a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva megtagadta a kérdés hitelesítését. A népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig a testület percekkel korábban döntött Erdösiné kérdésének hitelesítéséről. A hitelesítés megtagadása ellen szavazott Fábián Adrián, Bodolai László, Borbély Andrea és Litresits András. Kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdösi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

MSZP: az NVB-t már nem lehet komolyan venni

Az MSZP szerint a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB) a testület hétfői, "bohózatba illő" ülése után már nem lehet komolyan venni, és arra független szervként tekinteni, néhány tagja kivételével - mondta

Lukács Zoltán

, a párt frakcióvezető-helyettese Budapesten, sajtótájékoztatón. Az ellenzéki képviselő az NVB ülése után úgy fogalmazott, amit a média láthatott az ülésen, az színház volt, "az NVB elnöke eljátszotta, minthogyha ő a jogállamot védené", miközben pontosan tudta, hogy "a fideszes delegáltak és az általuk befolyásolt tagok" nem fogják megszavazni Nyakó Istvánnak a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó kezdeményezését.

Lukács Zoltán; Nyakó István

Véleménye szerint az NVB nem volt hajlandó kimondani, hogy "a kopaszok" csoportja Erdösiné érdekében volt jogsértő. Úgy fogalmazott: már nem a népszavazásról van szó, hanem arról, van-e még Magyarországon maradéka a demokráciának. Közölte, mind a testület Erdösiné kérdését hitelesítő, mind pedig Nyakó István kezdeményezését elutasító határozatát megtámadják majd a bíróságon. Azt mondta: az ülésen kiderült, hogy az érkeztető bélyegző használatának semmilyen jogalapja nincs a Nemzeti Választási Iroda (NVI) részéről. Szerinte ennek azért van jelentősége, mert Erdösiné a bélyegeztetés után elhagyta az épületet és "egy séta után", csak később tért vissza az NVI-be a beadványával, azután, hogy Nyakó István már - szerinte így elsőként - leadta a saját kérdését az irodában. Szerinte ennek alapján egyértelmű, hogy Nyakó István kezdeményezését kellett volna elsőként elfogadni. Nyakó István szocialista politikus annak a véleményének adott hangot, miszerint az NVB hét tagja nem a jogszabályok, hanem pártszimpátia alapján járt el.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalm...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.