Kultúra

Vásárhely legnagyobb ezüst tallérlelete a Tornyai-múzeumban

Vásárhely legnagyobb ezüst tallérlelete a Tornyai-múzeumban

2016. február 10., szerda
Vásárhely legnagyobb ezüst tallérlelete a Tornyai-múzeumban

Amatőr kincskeresők "garázdálkodását" jelentették 2009 év végén a Tornyai János Múzeum munkatársainak. A szakemberek azonnal a megbolygatott kingéci határszélre siettek és a sarjadó őszi búzával borított területen elkezdődött a lelőhely felderítése. Alig pár perc elteltével a fémkereső műszer éles sípolással jelzett: a régészek lába alól hamarosan 67 db 16. századi ezüsttallér került elő. Hódmezővásárhely legjelentősebb középkori éremkincséből február 11-én, csütörtökön 17 órai kezdettel nyílik kiállítás a múzeum földszintjén. A kingéci tallérleletről Bernátsky Ferenc helytörténész és Csányi Viktor régész tollából egy impozáns katalógus is megjelent.

2009. december 14-én és 15-én a Hódmezővásárhelyhez tartozó Kingécen egy lakossági bejelentést követően került elő a város határából eddig ismert legnagyobb ezüst tallérlelet. A 67 darab 16. századi a tizenötéves háború első harmadára keltezhető veretből álló, évszázadokkal ezelőtt elrejtett leletegyüttes Vásárhely első, hitelesen dokumentált körülmények között feltárt késő középkori éremkincse. A tallérokat egy körülbelül 500 négyzetméteres területről, a szántás felső rétegéből gyűjtötték össze a szakemberek. Az ezüstpénzek mellett napvilágot látott 16 szirmú, virág alakú, aranyozott bronzveret arra utal, hogy a tallérokat egy díszes, feltehetően bőrből készült erszényben rejtették el. A kingéci lelet teljes anyagát bemutató kiállításban és több, mint százhatvan oldalas katalógusban megtekinthető a kincs feltárásának, restaurálásának és tudományos feldolgozásának folyamata. A Tornyai János Múzeum munkatársai az egyes veretek meghatározása és leírása mellett kísérletet tettek a leletegyüttes korabeli értékének, elrejtése hátterének és elrejtője társadalmi helyzetének felvázolására is. A tallérok 1526/27 és 1594 között, egy közel 70 évet felölelő időszak alatt készültek. Az éremlelet 66 veretét összesen 28 kibocsátó készíttette, 31 különböző verdében. A múzeum munkatársai az éremkincs legfiatalabb darabjából arra következtetnek, hogy az erszény tulajdonosa nem sokkal 1594-et követően áshatta el vagyonának egy részét. Az egyik veret azonban egy korabeli hamisítvány, egy ezüstfóliával bevont rézkorong. A látogatókat számos fotó és illusztráció vezeti be középkori pénzverés világába. Az érdeklődő nagyközönség február 11-én 17 órától tekintheti meg a tallérleletet bemutató kiállítást. A könyvbemutatóval egybekötött eseményen köszöntőt mond

Nagy Imre

, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény igazgatója, a kiállítást

Tóth Csaba

, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa nyitja meg. A csütörtöki rendezvényen

Bernátsky Ferenc

helytörténész és

Csányi Viktor

régész, a kötet szerzői mutatják be a kingéci ásatásokat, a leletmentés és a tallérok feltárásának folyamatát. Az esten

Garamvölgyi Anett

népdalénekes és a Németh László Gimnázium diákjainak közreműködésével idézik meg a 16. század hangulatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.