Közélet

Van még tennivaló a szegedi cégek átláthatósága terén + FOTÓK

Van még tennivaló a szegedi cégek átláthatósága terén + FOTÓK

2016. február 18., csütörtök
Van még tennivaló a szegedi cégek átláthatósága terén + FOTÓK
jobbik_aquapolis001kf

A vizsgált állami vállalatoktól a mutatók tekintetében még elmaradnak a szegedi cégek, de a Transparency International bízik abban, hogy tanácsaikat megfogadva javulhatnak az eredmények.

„Örülök, hogy Szegedre hoztuk ezt a felmérést, mikro- (vállalati) és makroszinten (országos) is fontos az átláthatóság” – hangsúlyozta

Martin József Péter

, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója. Úgy látja, a magyarországi intézményrendszer nem elég hatékony és átlátható, az ezt vizsgáló listán Szlovákiával és Horvátországgal vagyunk egy helyen, ami rosszabb a 2004-es állapotoknál, jelenleg csak Görögország, Olaszország, Románia és Bulgária rendelkezik rosszabb eredményekkel. „Ezen javítani kell, szabály legyen az elszámoltatás, s ne kivétel. Minél transzparensebben működik a cég, annál kevesebb a korrupció” – mutatott rá. A Transparency International projektje 2013-ban kezdődött, azóta az állami cégek átláthatósága is javult, ami csökkenti a korrupció kockázatát és egyben segíti a kormányzati döntéshozatalt. A törvénytisztelet index (TTI) azt mutatja, hogy a honlapon található információk mennyiben felelnek meg a törvény előírásoknak. „Az elérhető 100 pontból 2013-ban 46-ot, 2014-ben 61-et értek el átlagosan a vizsgált állami cégek” – mondta

Papp Krisztina

, a Transparency International projektvezetője. Kiemelte, hogy a megcélzott húsz százalékos javulást sikerült túlteljesíteni, a vállalatvezetők nyitottak voltak a tanácsokra. A második vizsgálathoz már összeállítottak egy ajánlott közzétételi listát (ALI) is, ebben megnézték többek között az oldalak keresőmotorját, a korrupciós irányelvek feltöltését, vagy azt, hogy az etikai kódex meglétéről található-e információ. Itt jellemzően gyengébben szerepeltek a cégek, mert nem kötelező elvárásokat fogalmaztak meg. A cél az állami és a szegedi cégek esetében is a 100 pontos eredmény elérése, de ez egyelőre még várat magára.

transparency_international_sajttaj002kf

A Szegedi Vízmű Zrt. az átláthatóság szempontjából a legjobb városi szinten

„Nincs olyan cég, amely nem tesz közzé semmit a törvény által előírtakból” – emelte ki

Reszkető Petra

, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezetője. Úgy látja, az elszámoltathatóság kamatot termel, mert a fogyasztók és a partnerek részéről a nagyobb bizalom anyagi szempontból is pozitív eredményeket hozhat. Azt tapasztalta, hogy a cégvezetők is nyitottak a jobbító szándékra, információ- és kapacitáshiány okozta a hiányosságok egy részét. A legjobb eredményt a TTI listája alapján a Szegedi Vízmű Zrt. (92 pont) és a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. (89 pont) érte el. A lista utolsó helyein 34 ponttal a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft., a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft. és a Szeged Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. található. Az ALI szempontjait figyelembe véve újból első a vízmű 41 ponttal, legutolsó pedig a nulla pontos Szegedi Testamentum Nonprofit Kft., igaz, a RITEK Zrt, s a másik listán harmadik IKV is csak 5 pontot ért el.

Másfélszer annyi pontot értek el az ajánlott elvárások alapján az állami cégek, mint az önkormányzatiak

Ez azt jelenti, hogy a szegedi cégek a TTI alapján 57 pontot értek el, ami alig marad el a vizsgált állami vállalatok 61 pontjához képest, külön pozitívumnak tartják a Transparency International munkatársai azt, hogy a város esetében ez az első mérés, tanácsok nélkül. A vállalat neve, székhelye, elérhetőségei, a cégvezető és a felügyelőbizottság tagjainak neve, fizetése mindenhol elérhető, a közérdekű adatigénylést elősegítő információk viszont csak a cégek 18 százaléka esetében található meg.

transparency_international_sajttaj007kf

Az ajánlott közzétételi lista esetében már nagyobb a különbség, itt a vizsgált állami cégek 29 pontot, a szegediek viszont mindössze 18-at értek el. „Ez az eredmény azért lehangoló, mert az etikai kódexekkel, a bejelentő-védelmi rendszerekkel, az összeférhetetlenséggel és a titoktartási szabályozással kapcsolatos információk hiánya jelentős korrupciós kockázatot jelent” – írta a Transparency International az utóbbi szegedi eredményeiről.

Szentistványi István

, az LMP képviselője úgy vélekedett, hogy a pozitívumok mellett a negatívumokat is érdemes látni, mert egyes cégek nem teljesítettek jól.

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester szerint a Tourinform pontszámát a négy munkatárs miatt nem annyira jogos kritizálni, amire Szentistványi azt válaszolta, hogy a méret nem lehet érv a turisztikai céggel azonos pontszámot elérő Ligetfürdő és a nagybani esetében.

Egyes cégeknél hektikusan kerültek fel a közbeszerzési információk

„A bemutatott indexekben nincs benne, hogy felkerült-e az összes közbeszerzés, vagy csak az adatok egy része, de ezt is vizsgáltuk. Ebben nagyon eltérő a gyakorlat, volt olyan cég, amely a relatíve friss közbeszerzésekről terveket feltette, de az utolsó közbeszerzés, amit feltöltöttek, az 2011-es volt” – válaszolta lapunk kérdésére Reszkető Petra. Az eredmények javítása érdekében tulajdonosi oldalról tenni lehet tudatosítással, praktikus segítséggel, minimális elvárások megfogalmazásával, s rendszeres átvilágítással, amelybe be kell vonni a civilszervezeteket is, a vállalatok pedig könnyebb online hozzáféréssel, közérthető tájékoztató anyagokkal, frissített linkekkel tehetnek azért, hogy a 100 pont elérése mindkét mutató esetében reális cél lehessen. A teljes jelentés

ITT

érhető el.

Tizenhét önkormányzati vállalat honlapját vizsgálta meg a Transparency International Magyarország Szegeden. Ha egy á... Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.