Közélet

Vádemelés a terrorcselekményt elkövető szír migránssal szemben

Vádemelés a terrorcselekményt elkövető szír migránssal szemben

2016. február 18., csütörtök
Vádemelés a terrorcselekményt elkövető szír migránssal szemben
jog_birosag_torveny

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt azzal a szír állampolgárságú férfival szemben, aki 2015. szeptember 16-án követett el bűncselekményt.

A vádirat szerint a vádlott, aki egyébként ciprusi - így az unió területére szabad belépést és mozgást biztosító - útlevéllel is rendelkezik 2015. év szeptemberében részben saját erejéből, részben pedig embercsempészek segítségével eljuttatta Szíriában lakó családját Törökországon, majd az un. balkáni útvonalon keresztül Röszkéig. A vádlott és családtagjai 2015. szeptember 16-án dél körül értek Magyarország és Szerbia határához, majd a Röszke II-es határátkelőhely közelében lepihentek. Délután 2 óra előtt röviddel a vádlott a lezárt, kordonnal és rendőri erőkkel megerősített határátkelőhelyhez ment, hogy érdeklődjön az átjutás feltételei felől. Ezt követően a vádlott az ott felgyülemlett több száz fős tömeg tagjaként követelte a határ megnyitását és a Magyarország területére való szabad bejutást annak ellenére, hogy több alkalommal közölték velük, hogy a határátkelő nem lesz megnyitva és jogszerűen a közeli tranzitzónában léphetnek be. A tömeg látva, hogy a határátkelőhely a követelés ellenére nem nyílik meg, kövekkel és különféle tárgyakkal dobálni kezdte a rendőrsorfalat, illetőleg a rendőrség a határátkelő biztosítása érdekében könnygázt, vízágyút vetett be. A vádlott közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy 2 órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, valamint közölte azt is, hogy ha nem biztosítanak részére angol tolmácsot, akkor megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont. A vádlott közvetlen környezetében tartózkodóknál ekkor már kések, botok, sátorvasak és kövek voltak. Miután a vádlottal angolul is közölték, hogy a határ lezárva marad és át kell menniük a tranzitzónához, a vádlott mikrofonba kiabálta, hogy 5 percet ad a határ megnyitására. A követelések ellenére a határátkelő továbbra sem nyílt meg, a tömeg egyre agresszívabbá vált, s intenzív kődobálás kezdődött 15 óra 50 perc körüli időben. A kialakuló zavargás alatt a vádlott hátrament, követ tört, majd röviddel 5 óra előtt három alkalommal is kővel a rendőrsorfalat megdobta. Ezt követően a tömegzavargás során a migránsok a kerítést bedöntötték, a kapu láncát leverve azt kinyitották, majd jogellenesen Magyarország területére léptek vádlottal együtt, figyelemmel arra is, hogy a rendőrsorfal az erőszakos cselekmények intenzitására hátrébb vonásra került. Ekkor a vádlott az ország területén történő tartózkodása alatt két kiskorú gyermeket is a rendőrsorfal elé helyezett. Mintegy 10 percsel ezután tömegoszlatás kezdődött, melynek keretében az ország területére illegálisan belépett személyeket kiemelték, illetőleg Szerbia területére visszaszorították a vádlottal együtt. A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottat tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével, továbbá állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja. A vádlott vádemeléskor előzetes letartóztatásban volt. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.