Közélet

Új eljárást kér az ügyész budapesti rendőrök korrupciós ügyében

Új eljárást kér az ügyész budapesti rendőrök korrupciós ügyében

2016. február 10., szerda
Új eljárást kér az ügyész budapesti rendőrök korrupciós ügyében

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését kérte több vádlott esetében az ügyészség a Szegedi Ítélőtáblán szerdán másodfokon megkezdődött perben, amelyben budapesti rendőröket, közterület-felügyelőket és vállalkozókat marasztaltak el korrupciós bűncselekmények miatt.

Vörös István

ügyész perbeszédében azt mondta, hogy az ügyben - kijelölés alapján - első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítélete megalapozatlanság miatt több vádpont és vádlott esetében is alkalmatlan az érdemi felülbírálatra. Az ügy első- és másodrendű vádlottja 2008-2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályán teljesített szolgálatot. Az elsőfokú ítélet szerint a két férfi szoros kapcsolatot alakított ki építési és szállítási vállalkozókkal, közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a velük együtt járőröző közterület-felügyelőkkel. A két rendőr az összeköttetéseit haszonszerzési forrásnak tekintette, pénz ellenében "elsimították" a vállalkozások különféle szabálytalanságait. A szabálysértések között volt engedély nélküli behajtás, a gépjárművek rossz műszaki állapota, lejárt forgalmi engedély, közlekedési szabálytalanság. Akadt olyan eset is, amikor hétvégi kamionstop idején egy tehergépkocsit kísértek el a fővárostól a magyar-román határig, hogy így előzzék meg a rendőri intézkedést. Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt a két rendőr elérhetősége. Úgy ismerték őket, mint akiket probléma esetén hívni lehet, mert megoldják, hogy egy-egy intézkedésnek ne legyen hátrányos következménye. A törvényszék ötven vádpontban látta bizonyítottnak valamelyik vádlott bűnösségét, a többi között telefonlehallgatások alapján. A 66 vádlott harmada volt rendőr vagy közterület-felügyelő, a többiek a szabálytalanságok elsimításáért fizettek. Első fokon 47 vádlottat ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek. Az elsőrendű vádlott hét év, a másodrendű öt év börtönt kapott. A többi vádlottra letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a törvényszék. Az ügyész számos vádlott és vádpont esetében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mivel a bíróság szerinte indokolatlanul zárt ki a bizonyítékok közül több, a titkos információgyűjtés során szerzett adatot. Hozzátette: emiatt több vádpontban is törvénysértő módon született felmentő ítélet. Hangsúlyozta, hogy a telefonlehallgatások az eljárási szabályoknak megfelelően zajlott. Vörös István szerint azoknál a vádlottaknál, akiknél felülbírálható az ítélet, a kiszabott büntetések - az időmúlást is figyelembe véve - inkább enyhének minősíthetők. Hangsúlyozta, töretlen az a bírói gyakorlat, hogy a nehezen felderíthető korrupciós bűncselekmények esetében a törvény szigorával kell lesújtani. A tárgyalás a védői perbeszédekkel folytatódik, az ügyben a Szegedi Ítélőtábla előreláthatólag február 19-én hirdet határozatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.