Közélet

Szijjártó: reális a veszély, hogy ezzel a migrációs politikával az unió a vesztébe rohan

Szijjártó: reális a veszély, hogy ezzel a migrációs politikával az unió a vesztébe rohan

2016. február 6., szombat
Szijjártó: reális a veszély, hogy ezzel a migrációs politikával az unió a vesztébe rohan
Szijjártó Péter; Szabó György

Az unió félreérti a helyzetet, és hónapok óta terméketlen viták zajlanak az Európai Unióban a bevándorlással kapcsolatban a migrációs válság megoldását illetően - hangsúlyozta Szijjártó Péter az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozójának zárónapján, szombaton az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

"Mi elfogadjuk, hogy az elvek fontosak és az elvek védelme is fontos, de a helyzet nagyon súlyos, és végre az emberek megvédésével kellene foglalkoznunk" - mondta a tárcavezető. Mivel a helyzet nem javul Szíriában, egyre többen érkeznek a szír-török határra, ami azt mutatja, hogy az Európai Unióra háruló bevándorlási nyomás növekedésére számíthatunk - tette hozzá

Szijjártó Péter

. Az Európai Unió óriási kockázatot vállal a hónapok óta folytatott, teljesen terméketlen elméleti vitával, ami az ellenőrizetlen és szabálytalan tömeges migrációhoz vezetett. Ez növeli a terrorveszélyt, rontja az európai közbiztonságot, összedöntheti a schengeni övezetet és destabilizálhatja a nyugat-balkáni térséget is - jelentette ki miniszter. A kiutat a visegrádi négyek együttműködése jelentheti - vélekedett Szijjártó Péter. Ha a visegrádi országok Macedónia és Bulgária miniszterelnökeivel kiegészülő február 15-i csúcstalálkozóján létrejön a macedón-bolgár védvonal, az képes lesz megszüntetni az Európai Unió jelenlegi, déli határok felőli védtelenségét - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.