Közélet

Szijjártó: a V4 szorosabb együttműködést javasol az EU és Macedónia között

Szijjártó: a V4 szorosabb együttműködést javasol az EU és Macedónia között

2016. február 25., csütörtök
Szijjártó: a V4 szorosabb együttműködést javasol az EU és Macedónia között
Szijjártó Péter

A visegrádi országok (V4) azt javasolják, hogy az EU vonja szorosabbra együttműködését Macedóniával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután macedón kollégájával egyeztetett.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország szolidáris Európával és azokkal az országokkal, amelyek a legnagyobb terhet viselik a migrációs válságban, és segít Macedóniának, ahogyan eddig is tette.

Szijjártó Péter

kifejtette: Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja Macedónia euroatlanti integrációját, álláspontja szerint az országot már rég meg kellett volna hívni a NATO-ba, és már legalább hat éve meg kellett volna kezdeni vele az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat. Macedónia már megtette a szükséges lépéseket ehhez - mondta, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben az Európai Bizottság hat egymást követő alkalommal javasolta a csatlakozási tárgyalások megindítását, ez még mindig nem történt meg. A külügyminiszter szerint most, amikor baj van, látszik, hogy az integrációt halogató lépéseknek milyen káros hatásai vannak. A jelenlegi bevándorlási válság egyelőre megoldhatatlan feladat elé állította az EU-t, és hogy az unió ne legyen védtelen, most egy olyan ország segítségére számítanak, amelynek a csatlakozási tárgyalásait még meg sem kezdték - mondta. Véleménye szerint az olyan komoly válságoknak, mint a mostani, azzal a kijózanító felismeréssel is kell járniuk, hogy minél nagyobb egy integráció, annál erősebb. Szijjártó Péter azt mondta: nagyra becsülik Macedónia erőfeszítéseit a bevándorlási nyomás csökkentésére, és képmutató az a magatartás, amely úgy állítja be a helyzetet, mintha a macedón rendőrség "megtámadta volna az ártatlan menekülteket". A tárcavezető a Macedóniának nyújtott segítségről szólva közölte: egy listát kapott macedón kollégájától a kéréseikről, és Magyarország kész megadni minden segítséget a határ megvédéséhez. A listán szerepelnek műszaki eszközök, így például kerítésanyag, és kértek élőerőt is. A magyar rendőrök ott voltak Macedóniában korábban is, és márciusban visszatérnek, számuk az elszállásolási lehetőségektől függ - tette hozzá. A magyar-macedón kapcsolatokról Szijjártó Péter azt mondta: a gazdasági együttműködés tavaly jól alakult, 16 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom november végéig. A magyar vállalatok stratégiai piacként tekintenek Macedóniára, és az ország energiarendszerének modernizálásában is szerepet kaphatnak. Megjegyezte: Magyarország elvállalja a NATO-összekötő szerepet Szkopjéban, hogy segítse Macedónia NATO-integrációját,

Nikola Poposzki

macedón külügyminiszter közölte: nem szeretnék, ha a migrációs válságot bármely más ország kárára rendeznék, de az nem elfogadható, hogy olyan ország viselje a legnagyobb terhet, amely nem is tagja az Európai Uniónak. Üdvözölte Magyarországnak országa euroatlanti integrációjához nyújtott támogatását, egyúttal közölte: Macedónia teljesítette a szükséges feltételeket, de a NATO és az EU évek óta halogatja a felvételét. Kérdésre Nikola Poposzki a határátlépésekkel kapcsolatban elmondta: az EU meghatározása szerint a szírek, irakiak és afgánok jogosultak a menekültstátusra. Korábban az afgánok egyre inkább illegális módon léptek be az országba, ezért leállították a beléptetésüket, de ezt csak ideiglenesen tették meg - magyarázta. Véleménye szerint külön kell választani azokat, akik tudják igazolni, hogy háború sújtotta országból jöttek a gazdasági bevándorlóktól. Azt is sürgette, hogy Görögország is tartsa be a nemzetközi előírásokat. A macedón külügyminiszter megjegyezte: arról is tárgyaltak magyar partnerével, hogy újraindítanák a közvetlen légi járatot Budapest és Szkopje között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.