Közélet

Sokallják az IKV elszámoló számláját a Jókai utcai ház lakói + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Sokallják az IKV elszámoló számláját a Jókai utcai ház lakói + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

2016. február 29., hétfő
Sokallják az IKV elszámoló számláját a Jókai utcai ház lakói + FOTÓK (FRISSÍTVE!)
jobbik_ikv_sajttaj003kf

Az IKV évek múltán küldött ki elszámoló számlákat - Kardos Kálmán szerint ez az előző vezetés felelőssége.

A Jobbik

két év után

újból a nagyfogyasztónak minősülő Jókai utca 7. számú társasház miatt tartott sajtótájékoztatót. Az épületben hatvan, közel azonos méretű lakás található, 51 és 54 négyzetméter alapterületűek. „Sajnos az utóbbi öt évben az IKV az éves elszámoló számlákat nem küldte meg, illetve szerződést kötött egy külső céggel, amely ezeket az elszámolásokat végzi. A legvitathatóbb pontnak azt látjuk, hogy van olyan év, amikor azonos hőmennyiséget felhasználva a korábbi időszakhoz képest háromszoros gázárat számol el az IKV. Ez szerintünk egy olyan számítási hiba, amely az előírt jogszabályoknak nem megfelelő” – nyilatkozta

Tóth Péter

, a Jobbik szegedi városi képviselője. Az egyik lakó,

S. Eszter

is kritizálta azt, hogy 2007-2008 telén 1500 köbméter melegvízért másfélmillió forintot számlázott ki az IKV, 2011-ben 10 köbméter eltéréssel ugyanennyit használtak fel, mégis ötmillió forintot kért a cég. A teljes házat sokáig tízmillió forint alatti összegből fűtötték, majd 2011-2012 telén már 36 milliót költöttek erre a célra. „Eltelt közben négy év, de nem hiszem, hogy az árak három és félszeresére emelkedtek! Magyarázatot kérünk az IKV-tól, hogy ez hogyan történhetett meg!” – mondta a lakó, aki hangsúlyozta, nem a hőmennyiségmérők adatait, hanem a házat terhelő összköltségeket vitatják, a havi mintegy tizenötezres előlegen kívül szinte minden lakónak további százezer forintot kell fizetni évekre lebontva. Tóth Péter azt gondolja, hogy egy elavult technológiát, higanyos mérést használja az IKV a felhasznált hőmennyiség meghatározására, amely akár akkor is mérhet, miközben a bérlő nem fogyaszt.

jobbik_ikv_sajttaj004kf

S. Eszter nehezményezte, hogy az utóbbi időszakban már nem a házra, hanem az épületegyüttesre állítják ki a számlákat. Szerinte egy üzletben dolgozó nem fog úgy spórolni, mint egy nyugdíjas, aki inkább fázik, de megpróbál minél kevesebbet fizetni. „A mi átlagunkat rontja le a többi felhasználó fűtési szokása. Eddig a 60 lakás durván 8500 légköbméterét osztják szét, most ez hirtelen 17 000-re nőtt” – vélekedett. „A frissen ide költözöttek jogosan sérelmezik, hogy nem kaptak elszámoló számlákat, mert nem tudták, hogy a „hideg radiátorokra” elég az évi százhetvenezer forintos előleg. Ha minden évben megkapjuk ezeket, akkor tudtak volna változtatni az első év után a felhasználási szokásaikon, így viszont pont ők kerültek a legsúlyosabb helyzetbe” – vélekedett a lakó. „Több százezer forintos tartozások vannak, nem egy esetben a félmilliót is elérőek. A legnagyobb összegű tartozás 950 ezres” – hívta fel a figyelmet Tóth Péter. A márciusi közgyűlésen módosító indítványt nyújt be, hasonlóan, mint korábban az újszegedi tizenhétemeletes épületnél. Reméli, hogy az újraszámítást, s egy korrekt kiszámítási módot tudnak alkalmazni az IKV szakemberei.

ikv_sajttaj004kf

IKV: Évek óta nem volt elszámolás, de ez az előző vezetés hibája

„A Jókai utca 7. szám alatti társasháznak évente 20-21 millió forint a gázköltsége. Ez kerül leosztásra a külső szolgáltató, az ISTA segítségével. A két mérőóra közül viszont csak az egyiket számlázta le a Főgáz 2010-2011-ben, így csak ezt kellett befizetni. Az elődeim elmondták a lakóknak, hogy tartalékolni kell, mert ezt előbb, vagy utóbb ki kell fizetni, de a lakók szerették volna ezt az összeget visszakapni, ez meg is történt” – mondta

Kardos Kálmán

, az IKV elnök-vezérigazgatója arról, hogyan alakult ki a 36 milliós számla. Az önkormányzati cégvezető szerint az előleget pontosan fizető lakóknak átlagosan 13 százalék hátraléka keletkezett. A probléma okát abban látja, hogy elődei nem számoltak el a lakókkal 2010 óta. „Minden évben kötelessége lett volna elszámolni az IKV-nak, ez azonban csak most, 2015 végén következett be, ezért ilyen magasak az összegek” – magyarázta. Többször átvizsgálták a számokat, az ISTA-t is felszólították ugyanerre, de végül a mostani számlaösszegek jöttek ki. A lakók egyharmadának van tartozása, egyharmada körülbelül nullszaldósra jött ki, a többiek pedig akár száz-százötvenezer forintot kaptak vissza az IKV vezető tudomása szerint. „Azoknál találhatóak nagy számok, akik valamilyen ok miatt nem fizettek. Van olyan lakó, aki még soha nem fizetett sem fűtési díjat, sem lakbért” – de egyben Kardos Kálmán azt mondta, aki kéri annak tizennyolc havi kamatmentes részletfizetési lehetőséget biztosítanak, s egyben megígérik, hogy mostantól kezdve minden évben elszámolnak. Az épület már élvezi a rezsicsökkentés előnyeit, de csak 2013 után került az ennek megfelelő kategóriába, így ez a számlákon még nem jelenik meg. Újságírói kérdésre azt válaszolta, régóta küzdenek az ellen, hogy ne a jelenlegi módszerrel kelljen elszámolni a fűtés díját, hanem úgy, mint a távfűtésnél, de ezt a kormányrendelet nem engedi. A távfűtéses lakásoknál az összeg harminc százalékát légköbméter arányosan, hetven százalékot pedig a költségmegosztók alapján kell fizetni, ugyanezek az értékek a Jókai utca 7. szám alatt tizenöt és nyolcvanöt arányban oszlanak meg. Az elavult költségmegosztókat is lecserélik rádiófrekvenciásra, így a lakás meglátogatása nélkül is begyűjthetik az adatokat. Ha a lakógyűlés úgy dönt, akkor külön elszámolási kört alkothatnak a közületek, de Kardos szerint ez esetben sem lenne nagy különbség az összegekben.

Az IKV évek múltán küldött ki elszámoló számlákat - Kardos Kálmán szerint ez az előző vezetés felelőssége. Részetek ITT: http://szegedma.hu/?p=613706 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.