Közélet

Regionális képzési és kutatási konzorcium alakult Mezőtúron

Regionális képzési és kutatási konzorcium alakult Mezőtúron

2016. február 10., szerda
Regionális képzési és kutatási konzorcium alakult Mezőtúron

Megalakult a Regionális Duális Képző és Technológiai Kutató-Fejlesztő Központ Konzorcium szerdán 41 taggal Mezőtúron, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város önkormányzata és a szeged-csanádi katolikus egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola (GFF) kezdeményezésére - tájékoztatta a főiskola rektora szerdán az MTI-t.

Kozma Gábor

elmondta: a GFF mezőtúri campusán működő konzorcium célja Magyarország, a Tisza-völgy régió, kiemelten a Tiszazug térségének agrárgazdaságához, gépgyártásához, járműgyártásához, építőanyag-gyártásához, kreatív iparához kapcsolódó duális képző, technológiai kutató-fejlesztő és innovációs központ létrehozása. A konzorcium kiemelt céljai közé tartozik továbbá a 2016 és 2020 közötti hazai európai uniós, valamint a közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek eléréséhez szükséges feltételek megteremtése - közölte. A rektor arról is beszámolt, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárgazdasági Kamara 2015 őszén elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. Mezőtúr városán kívül alapító tagként vesz részt a konzorciumban Tiszafüred és Békés, valamint további önkormányzatok is készülnek a csatlakozásra - jegyezte meg. Az ipari, mezőgazdasági cégek mellett a vállalati szakképzési igények kielégítése érdekében a konzorciumhoz csatlakoztak állami és egyházi szakképzési, valamint felnőttképzési intézmények is, amelyek összefogásával a jövőben példaértékű duális szakképzési modell valósul majd meg - hangsúlyozta Kozma Gábor, hozzátéve: a jelenlegi 41 konzorciumi tag csaknem kétezres létszámú szakképzési, továbbá felsőoktatási igényt nevesített. A Gál Ferenc Főiskola ezt a tevékenységét a mezőtúri Európai Tisza Régió Stratégia Intézete keretei között valósítja meg - olvasható a főiskola honlapján. Ennek érdekében együttműködési megállapodást is aláír a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, továbbá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mezőtúri tankerületével - írták. Kozma Gábor elmondta: a konzorciumi együttműködés aláírásához kapcsolódik, hogy a mezőtúri agrároktatás idén ünnepli 70. évfordulóját és a Gál Ferenc Főiskola agrármérnöktanári 4 féléves mesterképzést indít Mezőtúron 2016 szeptemberében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.