Gazdaság

NGM: komoly tervek vannak a védelmi ipar megteremtésére

NGM: komoly tervek vannak a védelmi ipar megteremtésére

2016. február 23., kedd
NGM: komoly tervek vannak a védelmi ipar megteremtésére

Komoly tervek vannak arra, hogy újra legyen védelmi ipar Magyarországon, ami állami beavatkozás nélkül elképzelhetetlen - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az új iparstratégiát, az Irinyi tervet bemutatva kedden, Budapesten.

Lenner Áron Márk

a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett, Business & Technology elnevezésű konferencián kifejtette: a globális és regionális biztonsági kockázatokat figyelembe véve kulcskérdéssé vált a honvédség és a rendvédelmi szervek fejlesztése, naprakész felszerelése, az importfüggőség csökkentése. A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is legyen fegyvergyártás, ami középtávon exportlehetőséget is jelent. Az iparstratégiát támogató forrásokról szólva kiemelte a versenypályázatokat. Ezek során az egyazon célra vonatkozó párhuzamos fejlesztések közül a legjobbnak ítélt projekt végső stádiumi fejlesztését, sorozatgyártását, piacra jutását valósítják meg. Ilyen még nem volt Magyarországon - jegyezte meg. A helyettes államtitkár szerint gondot okoz a jelenlegi pályázati rendszerben, hogy teljesen elválik egymástól a fejlesztés, a kapacitásbővítés és a gyártás finanszírozása. Probléma, hogy a vállalkozásoknak esetenként olyan dolgok fejlesztésére kapnak pénzt, amit nem fognak gyártani, vagy olyan termékeket gyártanak, amit fejleszteni is kellett volna előtte - jelezte. A hatékonyabb végső termékek létrehozása érdekében ezért komplex pályázatokat terveznek megvalósítani - szögezte le.

Virág Barnabás

, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte: a monetáris politikai döntéseknek köszönhetően a költségvetés is könnyebb, fenntarthatóbb helyzetbe került. A jegybank alapkamat csökkentésének eredményeképp csökkentek a kamatkiadások mind a lakosság, mind az államháztartás területén, a költségvetés kamatkiadásai a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékával csökkentek 2013-2015 között, azaz mozgástér keletkezett a költségvetésben - fejtette ki. Piaci várakozások szerint 2017-re csaknem 1,5 százalékkal lesznek kisebbek a kamatkiadások - tette hozzá. Virág Barnabás szerint folyamatos teher a bankrendszer számára, hogy magas a nem teljesítő hitelállomány a vállalati portfolión belül. Ezt várhatóan a jegybank által alapított eszközkezelő, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. fogja feloldani úgy, hogy eszközvásárlásokon keresztül felgyorsítja a portfoliótisztítást, felvásárolva a kereskedelmi bankok rossz projekt- és kereskedelmi ingatlanhiteleit. Kérdésre válaszolva elmondta: a következő lépés a lakossági szektor portfoliótisztításának felgyorsítása lehet, de hozzátette, hogy vannak adminisztratív korlátok a rendszerben, itt a kilakoltatási moratóriumot említette. Úgy vélte, közös megoldásra kell törekedni a bankrendszer, a kormány és a jegybank részvételével. Az MNB ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy az előrejelzések szerint 2017 végéig, 2018 elejéig maradhat az alacsony inflációs időszak, addigra érhető el a 3 százalékos inflációs cél. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapok jelentős olajárcsökkenése miatt ez az időszak még jobban is kitolódhat. A piaci várakozások is igazodtak a jegybank kommunikációjához, azt mutatják, hogy 2018 elejéig, 2018 közepéig maradhat az alacsony kamatszint a magyar gazdaságban - tette hozzá. A Business & Technology háromnapos konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara és a Magyar Közgazdasági Társaság műegyetemi ifjúsági szervezete szervezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.