Közélet

Orbán Viktor: az eredmények igazolják a külügy átalakítását

Orbán Viktor: az eredmények igazolják a külügy átalakítását

2016. február 29., hétfő
Orbán Viktor: az eredmények igazolják a külügy átalakítását
Kósa Lajos; Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a külgazdasági eredmények igazolják a külügyi szervezetrendszer két évvel ezelőtti átalakítását.

A magyar export növekedése mögött ott áll a magyar külügy gárdájának teljesítménye - mondta a kormányfő hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett szokásos misszióvezetői értekezleten. A miniszterelnök a külügyi szervezetrendszer 2014-es átalakítását értékelte beszéde elején, kijelentve, hogy az exportteljesítmény és a Magyarországra érkező befektetések remek eredményt mutatnak. Megjegyezte, a befektetőket hozni kell, "sarkantyúzni kell, lelkesíteni kell" őket.

A magyar gazdaság valutája a forint

Orbán Viktor szerint nemzeti egység kell majd az eurózónához csatlakozásról szóló döntéshez. A magyar alkotmány szerint a magyar gazdaság valutája a forint, és az alkotmány megváltoztatásához kétharmados parlamenti többség kell - mondta a miniszterelnök a nagyköveti értekezleten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban hétfőn. A kormányfő kiemelte: ez azt jelenti, hogy ha felmerül a kérdés, hogy Magyarország csatlakozzon-e a közös pénzt használó európai egységhez, vagy az eurózónán kívül maradva továbbra is önálló gazdaságpolitikát és annak következményeit magán viselő, önálló nemzetpolitikát folytasson, akkor a válasznak a nemzeti egység alapján kell megszületnie. Orbán Viktor úgy látja, ez a dilemma a következő néhány év nagy intellektuális kihívása, mert most több ország is az eddiginél komolyabban barátkozik a gondolattal, hogy a közös pénz után mélyebb integráció is lehetne. Ez kihívást jelent minden országnak, amely nem tagja az euróövezetnek. Nem biztos, hogy végeredményre is jut ez az elszántság, és nekünk egy kész tényhez kell alkalmazkodnunk, de nem árt gondolkodni, hogy mi lenne a magyar érdek ebben a helyzetben - vélekedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.