Közélet

Lassan emelkedik a Tisza vízszintje

Lassan emelkedik a Tisza vízszintje

2016. február 29., hétfő
Lassan emelkedik a Tisza vízszintje
tisza01_gs

A tegnapi napon a Tisza-vízgyűjtő területén csak szórványos, jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott, az igazgatóság területén nem volt eső - írja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) közleménye.

A meteorológiai előrejelzés szerint ma és kedden ismét számíthatunk csapadékra; a két nap alatt a Tisza-vízgyűjtő nyugati és északi részén átlag 15-20 mm körüli, máshol 5-10 mm körüli csapadék hullhat. Az ATIVIZIG kezelésében lévő folyószakaszokon a vízszint lassan emelkedik. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 585 cm, Mindszentnél 599 cm, Szegednél 528 cm, a Hármas-Körösön Szarvasnál 589 cm, a Maroson Makónál 102 cm volt. Az elmúlt hét enyhe időjárása miatt erősödő hóolvadás, valamint a lehullott csapadék a felső folyószakaszokon kisebb árhullámokat indított el, melyek az alsó szakaszok vízszintjét is mérsékelten tovább emelik. Emiatt Szarvasnál a vízállás a napokban valószínűleg meghaladja az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet (600 cm), a hét második felében várhatóan e fölött néhány deciméterrel tetőzik, és a hét végéig fölötte is marad. Az Alsó-Tiszán a tetőzés a hét végére várható, Csongrádnál és Mindszentnél kevéssel az I. fokú szint (650 cm) alatti, Szegednél kevéssel az alsó rakpart szintje (580 cm) alatti vízállással.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 47 üzemel: 39 szivattyútelep I. fokú, 8 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (02.28.) mintegy 1,4 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 15.750 ha, ebből 7.950 ha vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van (11.850 ha). Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán kézi uszadék kiszedést végeznek a szegedi vízügy munkatársai. Az igazgatóság működési területén – a beérkezett adatok alapján – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Kunszentmárton településen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.