Közélet

Közvélemény-kutatás: a vajdasági magyarság nem nagyon érdeklődik a politika iránt

Közvélemény-kutatás: a vajdasági magyarság nem nagyon érdeklődik a politika iránt

2016. február 24., szerda
Közvélemény-kutatás: a vajdasági magyarság nem nagyon érdeklődik a politika iránt

A vajdasági magyar felnőtt népesség közel fele nem vagy csak kis mértékben érdeklődik a politika iránt - ez az egyik legfontosabb megállapítás, amely a zentai központú Identitás Kisebbségkutató Műhely legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderült.

Az MTI tudósítójához szerdán eljuttatott kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 4,5 százaléka érdeklődik "nagyon nagy mértékben" a politika iránt. A vizsgálatból kiderült, hogy a vajdasági magyar szavazók továbbra is inkább a magyar pártokat tartják szimpatikusnak, ám a válaszadók 20 százaléka azt mondta, van számára szimpatikus szerb párt is. Ezek közül a legnépszerűbb a Demokrata Párt (DS) 6,5 százalékkal, amelyet a Szerb Haladó Párt (SNS) követ 4,8 százalékos támogatottsággal. A DS országos szinten ellenzékben van, míg az SNS a legnagyobb kormánypárt. Vajdasági tartományi szinten viszont fordított a helyzet, ott a DS kormányoz. A megkérdezettek 37 százaléka válaszolta azt, hogy van olyan vajdasági magyar párt, amely rokonszenves számára, míg 31 százalékuk az öt párt közül egyikkel sem szimpatizál. A legnépszerűbb vajdasági magyar párt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 32,4 százalékkal. A VMSZ-hez húzó válaszadók 32,5 százaléka magyarként ebben a pártban látja az egyedüli lehetséges alternatívát, 25,8 százaléka szimpatikusnak tartja vagy többségében egyetért a VMSZ politikájával, 20 százaléka ugyan nem tartja szimpatikusnak a pártot, de magyarként rájuk szavaz, 8,1 százalék pedig azok aránya, akik támogatást, munkahelyet remélnek a párt győzelme esetén. Szerbiában áprilisban országos, vajdasági tartományi, illetve önkormányzati választást tartanak, amelynek a vajdasági magyarságra nézve is komoly következményei lehetnek. Az öt vajdasági magyar párt közül jelenleg csak a VMSZ-nek van képviselője a szerbiai parlamentben: öt helyet tudhat magáénak. A 120 fős vajdasági tartományi parlamentben 7 VMSZ-es képviselő van, közöttük házelnökként Pásztor István is. A kisebbségkutató műhely 2016 januárjában 800 fős reprezentatív mintán, kérdőíves módszerrel végezte a vajdasági magyar politikai szereplők támogatottságára vonatkozó felmérését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.