Közélet

Kisebb incidensek a prágai iszlámellenes tüntetéseken

Kisebb incidensek a prágai iszlámellenes tüntetéseken

2016. február 6., szombat
Kisebb incidensek a prágai iszlámellenes tüntetéseken

Néhány ezer ember az iszlám európai terjedése és a bevándorlás ellen, néhány száz pedig a tolerancia és a menekültek megsegítése, befogadása mellett tüntetett szombaton délután Prágában.

A Hradzsin előtti téren megtartott legnagyobb rendezvényen, amely része volt a német Pegida mozgalom által kezdeményezett európai tüntetéssorozatnak, mintegy 3000-4000 személy vett részt, sokan cseh zászlókkal és iszlámellenes, bevándorlás-ellenes feliratokat tartalmazó traszparensekkel. Az utcákon nagy számban jelen lévő rendőrség igyekezett a cseh főváros más terein gyülekező, majd onnan a Hradzsin térre igyekvő csoportok, valamint a bevándorlást támogatók csoportjai közti konfliktusokat megakadályozni, de a Hradzsin alatti Kisoldal egyik utcácskájában a két ellenséges csoportosulás néhány tucatnyi tagja mégis összecsapott. A két tüntető csoport tagjai összeverekedtek, üvegekkel és utcakövekkel dobálták egymást, míg a rendőrség szét nem válaszotta őket. A prágai rendőrségi szóvivő szerint hat személyt őrizetbe vettek. A Hradzsin téri tüntetés vége felé egy résztvevő riasztópisztolyt vett elő és a levegőbe lőtt. A rendőrség azonal elvitte az illetőt. A tüntetés szónokai élesen bírálták a kormányt, hogy alábecsüli az ellenőrizetlen migráció következtében kialakult helyzetet és nem foganatosított megfelelő intézkedéseket az ország, a lakosság védelmére. "Az, amit migrációs válságnak neveznek, nem más, mint több százezer fegyvertelen fiatalember beözönlése Európába, akikről semmit sem tudunk. A maguk összességében a fanatikus dzsihádisták tartalékát képezik és hatalmas civilizációs veszélyt jelentenek mindannyiunk számára" - jelentette ki beszédében

Martin Konvicka

, az Iszlámellenes Blokk vezetője. Kemény bírálatokat kapott

Angela Merkel

német kancellár és migrációs politikája is. Az iszlámellenes tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint "Nem kérünk az iszlámból!", "A nemzet mindenekfelett!" vagy "Nem kell nekünk multikulti!". Bevándorlás-ellenes tüntetés volt szombaton a dél-morvaországi Brünnben is, ahol mintegy 500 résztvevője volt az akciónak. Incidensekre a kora esti órákig nem került sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.