Közélet

Pályaválasztási napot szerveztek az algyői iskolásoknak + FOTÓK

Pályaválasztási napot szerveztek az algyői iskolásoknak + FOTÓK

2016. február 5., péntek
Pályaválasztási napot szerveztek az algyői iskolásoknak + FOTÓK
palyavalasztasi_nap_algyo01_gs

Az algyői Iránytű pályaválasztási program sok nyolcadik osztályost megerősített a választásában. A diákok jártak az önkormányzati hivatalban, megismerkedtek a nyomdaipari részfeladatokkal, és azt is megtudták, miért fontos a nyelvtudás a Levendula Hotel recepcióján.

"Az Iránytű az első pályaválasztási nap Algyőn, mely ötlet abból a tapasztalatból ered, hogy a szülők visszajelzése szerint sok nyolcadik osztályos diák hezitál, hol és pontosan milyen szakon tanuljon tovább.

Kovács László

sajtóreferenssel tehát olyan napot szerveztünk a fiataloknak, amikor betekintést nyerhetnek néhány helyi cég, hivatal munkájába" - osztotta meg hírportálunkkal

Gubacsi Enikő

alpolgármester a pályaválasztási program alapötletét. Akárcsak a hazai kistelepülések többségére, Algyőre is jellemző az a tendencia, hogy a fiatalok szakmával a kezükben elhagyják a községet. Egy részük talán nem is tudja pontosan, milyen munkalehetőségeket tartogat számára a település, ezt a hiányosságot meglovagolva az önkormányzat úgy döntött, hagyományteremtő szándékkal minden évben kulisszatúrára viszi a Fehér Ignác Általános Iskola végzőseit.

palyavalasztasi_nap_algyo15_gs

Az alpolgármestertől megtudtuk, a február 4-ei pályaválasztási nap Algyő Nagyközség Önkormányzatában kezdődött, ahol a műszaki csoport révén a pályázatírással, az igazgatási csoporton az adminisztrációs munkákkal, míg a pénzügyi csoporton a könyveléssel ismerkedtek meg a gyerekek. A programsorozat céglátogatással folytatódott: az Innovariant Nyomdaipari Kft. nyomdájában az ipari munkát a digitális előkészítéstől a gyártásig végigkísérték, majd bepillantottak a tavaly nyáron nyitott Levendula Hotel éttermébe és konyhájára, illetve megismerkedtek a recepció és a szobák tisztaságáért felelős személyzet napi feladataival. "Ezzel a programmal azt próbáljuk meg szemléltetni, hogy megfelelő végzettséggel, milyen munkákat lehet ellátni az adott cégnél, hivatalban. Szeretnénk ösztönözni a fiatalokat abban, hogyan válasszák ki a továbbtanuláshoz szükséges intézményt, ha kétkezi szakmát vagy inkább elméleti munkát szeretnének végezni a jövőben. Fontos, hogy lássák, milyen lehetőségeik vannak egy-egy szakmán belül, mik a munkafeltételek és eszerint tanuljanak tovább vagy vegyenek részt gyakorlatorientált képzésben. A szállodában például megtudhatták, hogy a csinos pincérruha mögött napi 12 órás munka áll és, hogy a hajnalig tartó rendezvények végéig dolgozni kell. Kiderült az is, pontosan milyen végzettség szükséges egy-egy feladat ellátásához és mennyire fontos a nyelvtudás" - folytatta Gubacsi Enikő. A nyolcadikosoknak már le kellett adniuk a jelentkezési lapokat, az algyői pályaválasztási program viszont sokakat megerősített választásában.

Turi Aliz

,

Vidács Bianka

és

Kiséri Fanni

a turizmus és vendéglátás iránt érdeklődnek. Aliz édesanyja miatt választaná ezt a pályát, aki szintén szakmabeli, míg Fanninak a testévre dolgozik a vendéglátóiparban, Biankának pedig egyszerűen megtetszett a turizmus.

Kollár Martin

a lányokhoz hasonlóan vendéglátóipari iskolát választott, ő szakács szeretne lenni. Sokat forog a konyhában, gyakran vállalja a kukta szerepét anyukája mellett.

Janecskó Márk Máté

a többiekkel ellentétben autószerelő szeretne lenni, gyermekkori rajongása terelné erre a pályára.

palyavalasztasi_nap_algyo04_gs

"A gyerekek viselkedésén azt látom, nagyon érdekelte őket a bejárás, sokat kérdeztek is. A visszajelzések alapján hasznosnak ítélték, még a mobiltelefonok sem kerültek elő" - tette hozzá mosolyogva az alpolgármester, aki azt ajánlotta a gyerekeknek: olyan szakmát szerezzenek, amiben igazán önmaguk lehetnek. A pályaválasztási nap programjából természetesen nem maradhattak ki azok a fiatalok sem, akik megélték az álmaikat. Az úgynevezett mini konferencián - melynek szervezésében

Torma Tibor

, az algyői Faluház ifjúsági projektekért felelős munkatársa is közreműködött - négy algyői kötődésű pályakezdő számolt be sikereiről, terveiről prezentáció formájában.

Osváth László

az informatikai start up vállalkozásáról beszélt, míg

Bakos Máté

a pénzügy és számviteli szak,

Kakuszi Ildikó

az óvodapedagógia,

Tóth Orsolya

pedig a földrajz szak szépségeiről számolt be a diákoknak. Gubacsi Enikő alpolgármestertől a rendezvény végén megtudtuk, legközelebb 2016 szeptemberében terveznek hasonló pályaválasztási programot úgy, hogy szélesítik a befogadó helyek palettáját. Hozzátette, bemutatkozó vállalkozások, intézmények jelentkezését már most is szívesen fogadják.

Pályaválasztási napot tartottak az algyői nyolcadikosoknak - helyi cégeknél és az önkormányzatnál is jártak a fiatalok. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606605

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.