Írjon nekünk

Egyetem

Pályaválasztási napot szerveztek az algyői iskolásoknak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

palyavalasztasi_nap_algyo01_gsAz algyői Iránytű pályaválasztási program sok nyolcadik osztályost megerősített a választásában. A diákok jártak az önkormányzati hivatalban, megismerkedtek a nyomdaipari részfeladatokkal, és azt is megtudták, miért fontos a nyelvtudás a Levendula Hotel recepcióján.

“Az Iránytű az első pályaválasztási nap Algyőn, mely ötlet abból a tapasztalatból ered, hogy a szülők visszajelzése szerint sok nyolcadik osztályos diák hezitál, hol és pontosan milyen szakon tanuljon tovább. Kovács László sajtóreferenssel tehát olyan napot szerveztünk a fiataloknak, amikor betekintést nyerhetnek néhány helyi cég, hivatal munkájába” – osztotta meg hírportálunkkal Gubacsi Enikő alpolgármester a pályaválasztási program alapötletét. Akárcsak a hazai kistelepülések többségére, Algyőre is jellemző az a tendencia, hogy a fiatalok szakmával a kezükben elhagyják a községet. Egy részük talán nem is tudja pontosan, milyen munkalehetőségeket tartogat számára a település, ezt a hiányosságot meglovagolva az önkormányzat úgy döntött, hagyományteremtő szándékkal minden évben kulisszatúrára viszi a Fehér Ignác Általános Iskola végzőseit.

palyavalasztasi_nap_algyo15_gsAz alpolgármestertől megtudtuk, a február 4-ei pályaválasztási nap Algyő Nagyközség Önkormányzatában kezdődött, ahol a műszaki csoport révén a pályázatírással, az igazgatási csoporton az adminisztrációs munkákkal, míg a pénzügyi csoporton a könyveléssel ismerkedtek meg a gyerekek. A programsorozat céglátogatással folytatódott: az Innovariant Nyomdaipari Kft. nyomdájában az ipari munkát a digitális előkészítéstől a gyártásig végigkísérték, majd bepillantottak a tavaly nyáron nyitott Levendula Hotel éttermébe és konyhájára, illetve megismerkedtek a recepció és a szobák tisztaságáért felelős személyzet napi feladataival.

“Ezzel a programmal azt próbáljuk meg szemléltetni, hogy megfelelő végzettséggel, milyen munkákat lehet ellátni az adott cégnél, hivatalban. Szeretnénk ösztönözni a fiatalokat abban, hogyan válasszák ki a továbbtanuláshoz szükséges intézményt, ha kétkezi szakmát vagy inkább elméleti munkát szeretnének végezni a jövőben. Fontos, hogy lássák, milyen lehetőségeik vannak egy-egy szakmán belül, mik a munkafeltételek és eszerint tanuljanak tovább vagy vegyenek részt gyakorlatorientált képzésben. A szállodában például megtudhatták, hogy a csinos pincérruha mögött napi 12 órás munka áll és, hogy a hajnalig tartó rendezvények végéig dolgozni kell. Kiderült az is, pontosan milyen végzettség szükséges egy-egy feladat ellátásához és mennyire fontos a nyelvtudás” – folytatta Gubacsi Enikő.

A nyolcadikosoknak már le kellett adniuk a jelentkezési lapokat, az algyői pályaválasztási program viszont sokakat megerősített választásában. Turi Aliz, Vidács Bianka és Kiséri Fanni a turizmus és vendéglátás iránt érdeklődnek. Aliz édesanyja miatt választaná ezt a pályát, aki szintén szakmabeli, míg Fanninak a testévre dolgozik a vendéglátóiparban, Biankának pedig egyszerűen megtetszett a turizmus. Kollár Martin a lányokhoz hasonlóan vendéglátóipari iskolát választott, ő szakács szeretne lenni. Sokat forog a konyhában, gyakran vállalja a kukta szerepét anyukája mellett. Janecskó Márk Máté a többiekkel ellentétben autószerelő szeretne lenni, gyermekkori rajongása terelné erre a pályára.

palyavalasztasi_nap_algyo04_gs

“A gyerekek viselkedésén azt látom, nagyon érdekelte őket a bejárás, sokat kérdeztek is. A visszajelzések alapján hasznosnak ítélték, még a mobiltelefonok sem kerültek elő” – tette hozzá mosolyogva az alpolgármester, aki azt ajánlotta a gyerekeknek: olyan szakmát szerezzenek, amiben igazán önmaguk lehetnek.

A pályaválasztási nap programjából természetesen nem maradhattak ki azok a fiatalok sem, akik megélték az álmaikat. Az úgynevezett mini konferencián – melynek szervezésében Torma Tibor, az algyői Faluház ifjúsági projektekért felelős munkatársa is közreműködött – négy algyői kötődésű pályakezdő számolt be sikereiről, terveiről prezentáció formájában. Osváth László az informatikai start up vállalkozásáról beszélt, míg Bakos Máté a pénzügy és számviteli szak, Kakuszi Ildikó az óvodapedagógia, Tóth Orsolya pedig a földrajz szak szépségeiről számolt be a diákoknak.

Gubacsi Enikő alpolgármestertől a rendezvény végén megtudtuk, legközelebb 2016 szeptemberében terveznek hasonló pályaválasztási programot úgy, hogy szélesítik a befogadó helyek palettáját. Hozzátette, bemutatkozó vállalkozások, intézmények jelentkezését már most is szívesen fogadják.

Pályaválasztási napot tartottak az algyői nyolcadikosoknak – helyi cégeknél és az önkormányzatnál is jártak a fiatalok. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606605

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 4.

Egészség

Tudományos napot rendeznek az egyetemen az Alzheimer-kórról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 20-án, pénteken.

Tovább olvasom

Egészség

Új helyre költözött a Gyermekgyógyászati Klinika egyik szakambulanciája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A régi Gyermekkórház épületében várják a kis betegeket.

Tovább olvasom

Baleset

Megkezdődött a baleset-megelőzési kurzus az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben több mint ötvenen vesznek részt a képzésen.

Tovább olvasom

Aktuál