Közélet

Illegális bevándorlás: mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák hatóságok az osztrák határnál

Illegális bevándorlás: mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák hatóságok az osztrák határnál

2016. február 24., szerda
Illegális bevándorlás: mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák hatóságok az osztrák határnál
Illegális bevándorlás - Mobil mûszaki akadályrendszer felá

Az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák idegenrendészeti szervek az osztrák határ közelében, Pozsonyban szerdán. A bemutató gyakorlaton részt vett Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter.

A gyorsan kiépíthető, Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarja használni Szlovákia, összefüggésben az Ausztria által a múlt héten bevezetett beléptetési kvótákkal, a fokozódó migrációs nyomással, és azzal, hogy Pozsony feltételezi: a közeljövőben több ország is egyoldalú intézkedéseket tesz majd. Szlovákiának reagálnia kellett arra, hogy a szlovén-osztrák határon rekedt migránsok megpróbálnak majd új útvonalat keresni - jelentette ki

Robert Fico

a gyakorlaton. Hozzátette: továbbra is tartják magukat ahhoz az állásponthoz, hogy mindenki, aki átlépi a szlovák határt és nem kér menekültstátust, az illegális migránsnak tekintendő, s mint ilyet, le kell tartóztatni, és a vonatkozó jogszabályok szerint vissza kell téríteni oda, ahonnét bejött az országba. "Egyértelmű, hogy az Európai Unió nem tudja kezelni a schengeni határok védelmét, mert folyamatosan nő a török-görög határon az unióba belépő migránsok száma, és növekedni is fog" - szögezte le a szlovák miniszterelnök, aki bírálta, hogy az unió a bevándorlók számának emelkedésére nem az európai part- és határvédelmi egység mielőbbi kialakításával válaszolt. Hozzáfűzte: a görög-macedón is romlik a helyzet, és nem is lehet számítani javulásra, aminek következtében várható, hogy egyre több ország tesz majd egyoldalú lépéseket. Robert Fico a szerdán Budapesten bejelentett kormányzati népszavazási kezdeményezésről azt mondta, a magyar kabinet erősebb felhatalmazást akar szerezni a kvótával kapcsolatos álláspontjához. Kiemelte: a szlovák kormány is tartja magát eddigi nézetéhez, és elutasítja az "értelmetlen" kvótarendszert. "Az illegális határátlépések számának növekedése igazolta a helyzet drámai romlását" - jelentette ki a gyakorlaton

Robert Kalinák

szlovák belügyminiszter. Rámutatott: olyan rendszerszintű megoldást kellett előkészíteni, amellyel rugalmasan tudnak reagálni a határokon tapasztalható migrációs nyomásra. Hozzátette: ez a Schengenre vonatkozó szabályozásokból eredően kötelességük is. Kifejtette: a mobil akadályrendszer a legkockázatosabbnak ítélt határszakaszokon a zöldhatár megvédésére szolgál, elsődlegesen arra, hogy egy adott határszakaszon a kívánt mederbe lehessen terelni a migránsok áradatát. Hozzátette: ugyanakkor olyan műszaki akadályokkal is rendelkeznek, amelyekkel a határfolyók hídjain lehet megállítani a migránsok beáramlását, illetve úgynevezett "schengenbuszoknak" nevezett mobil határbeléptető rendszereket is előkészítettek. "Felkészültünk arra, hogy megoldjuk a helyzetet" - jelentette ki Kalinák, hozzáfűzve: a mobil akadályrendszer csak az egyik eszköz a határok védelmére, továbbra is készen állnak arra, hogy a tavalyi példa alapján folytassák a közös határvédelmi egységek kialakítását Magyarországgal, ezeket akár az autóbusz és vasúti forgalom ellenőrzésére is kiterjesztenék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.