Kultúra

Horváth Dezsőt köszöntik és a szegedi Nagy Árvízre emlékeznek a Somogyi-könyvtárban

Horváth Dezsőt köszöntik és a szegedi Nagy Árvízre emlékeznek a Somogyi-könyvtárban

2016. február 23., kedd
Horváth Dezsőt köszöntik és a szegedi Nagy Árvízre emlékeznek a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

A 80 esztendős Horváth Dezső köszöntése és az 1879-es szegedi Nagy Árvíz kamarakiállítás a Somogyi-könyvtár márciusi előzetesében.

Február 29. (hétfő), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Aki soha nem akart újságíró lenni – A 80 esztendős Horváth Dezső köszöntése

Horváth Dezső

írót, újságírót 80. születésnapja alkalmából barátai, pályatársai és olvasói köszöntik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A rendezvény február 29-én, hétfőn 17 órakor kezdődik. Közreműködnek:

Bátyi Zoltán, Bene Zoltán, Beslin Anita, Diószegi Szabó Pál, Horváth Ferenc

és a Genéziusz Színház. „Újságíró soha nem akartam lenni. Nálunk, otthon, csak az ügyvédre mondták, hogy pénzért hazudik. Időközben bővültek ismereteim: az újságíró is ezt teszi. (...) Nem mondhatom, hogy nehéz volt tisztességesnek maradnom, mert számomra ez az egyetlen út volt, és ez maradt. Kilométerekkel mérhetem a még most is gyarapodó hasábjaimat, de nem hiszem, hogy egyetlen mondatomat is át kellene föstenem” – emlékezik egyik írásában Horváth Dezső, aki 1969-ben került a Délmagyarország szerkesztőségébe. Megszámolhatatlan mennyiségű írása jelent meg. Valamennyi újságírói műfajban kiváló munkákat tett le a szerkesztők elé, így nem csoda, hogy az ország számos újságja, folyóirata örömmel fogadta írásait. Jelent meg cikke – többek között – az Élet és Irodalomban, az Új Tükörben, Új Horizontban. Az 1990-es évek elején a Délvilág, majd a Reggeli Délvilág főmunkatársa volt, majd ismét a Délmagyarország csapatának kiemelkedő tagja lett. Munkásságát Táncsics-díjjal. Veres Péter-díjjal ismerték el, Szeged városa Életmű-díjjal jutalmazta. Tagja a Magyar Írószövetségnek és a Szegedi Írók Társaságának. A program a Szegedi Írók Társasága, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottságának Szépírói Munkacsoportja közös rendezvénye.

A Nagy Árvíz – fényképen, versben, festményen

Február 25-től március 16-ig – Földszinti kiállítótér

Az 1879-es szegedi Nagy Árvízre emlékező kiállítás eleveníti föl a pusztulás és újjászületés eseményeit a Somogyi-könyvtárban. A földszinti kiállítótér tárlóiban a hullámsírba süllyedt városról készült fotósorozat és a tragédiát versbe foglaló dorozsmai parasztköltő,

Balázs Barna Mihály

költeménye mellett

Bakay Nándor

kötélgyáros, országgyűlési képviselő emlékiratában már az újjáépítés alapgondolatait fogalmazza meg. Az Európa-, sőt: világszerte megindult adománygyűjtés svédországi lajstromát is láthatják az érdeklődők. A város megsegítésére szervezett, jótékony célú hangversenyek párizsi programfüzete ugyancsak megtekinthető.

Vágó Pál

Szeged pusztulása című festménye (a Móra-múzeum kincse) keletkezésének történetét is megismerhetik a kamaratárlat látogatói. A Somogyi-könyvtár árvízi kiállítása február 25-től március 16-ig tekinthető meg, kapcsolódva a XII. Árvízi Emléknap Dóm téri rendezvényeihez.

XII. Árvízi Emléknap

Március 12. (szombat) 10 órától – Dóm tér

A Magyar Cserkészszövetség V. kerületének cserkészei, a Szeged- belvárosi Plébániával karöltve minden évben megrendezik az 1879-es szegedi árvízre és az újjáépítés összefogására emlékezve az Árvízi Emléknapot. Az idei program március 12-én, szombaton 10 órakor kezdődik a Dóm téren. A rendezvény látogatóit kézműves sátrak, mesemondás, bábelőadás, táncház és íjászat várja. Délután nagyszabású stratégiai játék keretében „elevenedik meg” Szeged újjáépítése, nehézségeivel, kihívásaival és örömeivel. A játék résztvevői fölkeresik a város különböző pontjain kijelölt állomásokat, hogy „nyersanyagokat” gyűjtsenek, lakóházakat, középületeket építsenek, köztük a Fogadalmi templomot is. A programsorozat része a Somogyi-könyvtár Az 1879-es szegedi Nagy Árvíz című kamarakiállításának megtekintése is. A napot rendhagyó módon, ökumenikus imával zárják. A rendezvény programja a

ITT

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.