Közélet

Hencz Péter: Hamvazószerda és nagyböjt

Hencz Péter: Hamvazószerda és nagyböjt

2016. február 14., vasárnap
Hencz Péter: Hamvazószerda és nagyböjt
Hencz_Peter

A nagyböjt hamvazószerdától húsvét vasárnapig terjedő, Jézus negyven napi böjtölésének, majd kínszenvedésének és halálának emlékezetére szentelt negyven napos időszak. ”A nagyböjt az imádság, a böjtölés és a szükséget szenvedők felé fordulás jellegzetes ideje, mely minden kereszténynek lehetőséget nyújt, hogy életének komoly, kritikus megvizsgálásával készüljön fel a húsvétra, Jézus Krisztus halálának és feltámadásának ünnepére.” (Szent II. János Pál pápa) A böjt belső készség a megújulásra, hogy az ember szabaddá váljon Istenre az imában, valamint embertársai szolgálatára a szeretetben.

A régi idők böjti fegyelme igen szigorú volt. A böjti napokon csak kenyeret, sót, száraz növényi eledelt volt szabad enni, azt is csak napjában egyszer. Voltak olyan vidékek, ahol a házasélettől, dohányzástól is megtartóztatták az emberek magukat. A római katolikus egyházban ma csupán hamvazószerdára, nagypéntekre és a nagyböjt péntekjeire vonatkozik a hústilalom a 14. életévüket betöltöttek részére. ( Ez alól kivételt képeznek a betegek, és azok, akik nem otthon étkeznek.) Ezen kívül hamvazószerdán és nagypénteken egyszer szabad jóllakni, valamint háromszor szabad étkezni. Katolikus templomokban hamvazószerdán az előző évi virágvasárnapi szentelt barkából készült hamuval a miséző pap a hívek homlokára keresztet rajzol, miközben a következőket mondja: „Emlékezzél ember, porból vagy és porrá leszel!”, vagy „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!” A katolikus templomokban a nagyböjt péntekjein a hívek keresztutat járnak: Jézus szenvedésének állomásait énekelve, imádkozva és elmélkedve keresik fel. „A böjt egyidejűleg abban is segít, hogy tudatára ébredjünk, hogy milyen helyzetben él sok testvérünk.” (XVI. Benedek pápa) és igyekezzünk segíteni rajtuk. Ez a böjti üzenet mindenkinek szól. Lehet sokkal profánabb fogadalmat is tenni: közlekedjünk óvatosan, legyünk kedvesek és türelmesek, mosolyogjunk egymásra, írjunk meg egy régóta halogatott levelet, másokról jót, vagy semmit mondjunk.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.