Közélet

Folytatódik a vízszintemelkedés a Tiszán

Folytatódik a vízszintemelkedés a Tiszán

2016. február 17., szerda
Folytatódik a vízszintemelkedés a Tiszán
tisza01_gs

Az elmúlt 24 órában az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) területén enyhe, csapadékos időjárás volt. A csapadék területi átlaga 5,2 mm, a legnagyobb értéket (9,1 mm) Mezőkovácsháza térségében mérték. A meteorológiai prognózis szerint a hét további részében a csökken a csapadék hajlam.

Az igazgatóság területén nincs hó. A Tisza-vízgyűjtő hóvízkészlete az enyhe időjárás hatására folyamatosan csökken, mennyisége jelenleg az időszaki sokéves átlag közel fele. A Maros völgyében a hó mennyisége a sokéves átlaghoz közeli értéket mutatott, a Körösök mentén pedig a sokéves átlag fele a hó mennyisége. A Tisza északi mellékfolyóinak kisebb áradása miatt az Alsó-Tiszán kisebb árhullám alakult ki (a vízállás ma reggel: Mindszent 463 cm, Szeged 403 cm), a következő napokban a vízszint emelkedése folytatódni fog. A Körösök felső folyószakaszairól érkező növekedő vízutánpótlás miatt az alsó szakaszon az áradás folytatódni fog (a vízállás ma reggel: Szarvas 429 cm). A Maros vízszintje mérsékelten áradt (a vízállás ma reggel: Makó 45 cm), a következő napokban is a lassú emelkedés lesz a jellemző.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 34 üzemel: 30 szivattyútelep I. fokú, 4 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (02.16.) több mint 1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 3800 ha, ebből 2000 ha vetés-szántó. A legnagyobb mértékű elöntés Csongrád megyében van. Az elmúlt 24 órában az igazgatóság 29 fővel végezte a belvízvédekezési feladatokat. A gát- és csatornaőrök a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán kézi uszadék kiszedést végeznek az ATIVIZIG munkatársai. Igazgatósághoz ez idáig egyetlen önkormányzattól sem érkezett információ helyi belvízvédelmi készültség elrendeléséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.