Bulvár

Fokozatosan menne nyugdíjba az 55 év feletti munkavállalók többsége

Fokozatosan menne nyugdíjba az 55 év feletti munkavállalók többsége

2016. február 18., csütörtök
Fokozatosan menne nyugdíjba az 55 év feletti munkavállalók többsége

Az 55 év feletti magyar munkavállalók 57 százaléka fokozatosan vonulna nyugdíjba, ez megfelel a globális trendnek - derült ki az Aegon 2015. évi nyugdíjfelkészültségi kutatásából, amelyhez 16 ezer embert kérdeztek meg világszerte 15 országból.

Az Aegon az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: Magyarországon a rugalmas nyugdíjazás még szinte ismeretlen fogalom. Ilyen lehet a kutatás készítői szerint a teljes munkaidős foglalkoztatottságról a részmunkaidőre áttérés, egy kevésbé megterhelő, vagy kielégítőbb új munkakör betöltése, vagy akár egy új karrier kezdete. A közlemény idézi

Zatykó Pétert

, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki felhívta a figyelmet, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagság és a nyugdíjbiztosítások után járó adójóváírás segíti a munkavállalók öngondoskodását. Ugyanakkor fontos lenne a munkaadóknak is felismerniük, nemcsak kihívás, de rengeteg lehetőség is van az idősebb kollégák továbbfoglalkoztatásában - tette hozzá. Globálisan a megkérdezett munkavállalók 51 százaléka 65 évesen vagy azt követően, vagy egyáltalán nem szeretne nyugdíjba menni. Japánban a válaszadók 43 százaléka szeretne a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni, míg ez az arány Franciaországban csupán 15 százalék - derült ki a kutatásból. A tájékoztatás szerint 2050-re a 60 évnél idősebbek lélekszáma 2 milliárdra nő, a világ teljes lakosságának mintegy ötödét fogják kitenni akkorra. Ez alapjaiban forgatja fel az állami társadalombiztosítási rendszer eddigi működési modelljét - mutat rá az Aegon. Ugyanakkor az emberek egyre tovább élnek egészségesen, megőrzik fizikai és szellemi aktivitásukat, és hosszabb ideig tudnak és szeretnének is munkában maradni - teszik hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.