Bulvár

Előzetesbe kerülhet az M5-ösön balesetező embercsempész

Előzetesbe kerülhet az M5-ösön balesetező embercsempész

2016. február 1., hétfő
Előzetesbe kerülhet az M5-ösön balesetező embercsempész
Illegális bevándorlás - Menekülõ embercsempész balesete az

A Szegedi Járásbíróság szombaton nem jogerősen elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt az M5-ös autópályán, menekülése közben bekövetkezett balesetét követően vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása február 29-ig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint

megalapozottan gyanúsítható azzal

, hogy január 29-én az éjjeli órákban a más embercsempészek által a szerb-magyar zöldhatárra eljuttatott 6 migránst az országon keresztül Nyugat-Európába kívánta szállítani. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei 2 óra 35 perc körül figyeltek fel a gyanúsítottra, aki az M5-ös autópályán haladt az általa vezetett német rendszámú személygépkocsival. A rendőrök a gyanúsítottat megállásra szólították fel, azonban ő azt figyelmen kívül hagyva, menekülni kezdett. A személygépkocsi nem sokkal később egy másik járműnek ütközött, és az árokba zuhant. A balesetben a gyanúsított és több migráns is megsérült. A gyanúsított megpróbált a helyszínről elmenekülni, azonban az odaérkező rendőrök elfogták. A személygépkocsiban utazó migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A gyanúsított – az eljárás során ismeretlenül maradt társaival - segítséget nyújtott a fenti migránsoknak ahhoz, hogy őket a zöldhatár közelében felvéve, Nyugat-Európába szállítsa. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett) bűncselekményt megvalósítani látszó, a rendőri intézkedés elől elmenekülő, magyarországi lakóhellyel és tartózkodási hellyel nem rendelkező gyanúsított esetében megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, továbbá hogy az eljárás során ismeretlenül maradt társaival történő összebeszélés útján a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.