Írjon nekünk

Közélet

Debreceni diadal született a roma szakkollégiumok szegedi focitornáján + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

teremlabdarugotorna_szeged70_gs

„Kell egy csapat!” – ezzel a mottóval rendezett országos labdarúgó tornát a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat a piarista gimnáziumban. A szegediek tavalyi bravúrjukat nem tudták megismételni, a második helyen végeztek, a győztes a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapata lett.

Tavaly a szegedi csapat nyerte meg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) országos labdarúgó tornáját, így lett az idei megmérettetés helyszíne a napfény városa, hiszen a hagyomány szerint a győztes csapaté a megtiszteltetés, hogy a következő évi teremlabdarúgó tornát megrendezze. Fontos hangsúlyozni, hogy nem egy vérre menő versenyről van szó, a rendezvény célja, hogy a barátságos mérkőzések révén a sport közösségformáló erejének és az egészségtudatos életmód népszerűsítése mellett a hálózat tagjai közötti kapcsolatot erősítse. A Dugonics András Piarista Gimnáziumban nyíregyházi, miskolci, budapesti, valamint két debreceni intézmény roma szakkollégistái mérték össze ügyességüket a házigazdák mellett. A Szegedi Keresztény roma Szakkollégium csapatát Berta Arnold, Berg Máté, Kelemen Tamás, Kocsis Krisztián, Kovács Tamás, Vér Roland, Vidó Roland és Vigh Krisztinán alkotta.

A Kiss-Rigó László védnökségével rendezett torna megnyitóján a megyés püspök a fair play fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, ezt képviselik a roma szakkollégiumok is. Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei igazgatójaként köszöntötte a csapatokat, és ajándékokat is hozott a résztvevőknek, akárcsak a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. A kezdőrúgást Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára végezte el. Elmondta, maga a szakkollégiumi hálózat azért indult, hogy a nehéz körülmények közül induló fiatalokat segítse abban, hogy diplomához jussanak, de nem csupán a felsőfokú képesítés megszerzése a nehéz, hanem meg kell tanulniuk ezeknek a fiataloknak azt, hogy csapatban kell játszaniuk. Ebben is segít a KRSZH országos focitornája, amit 2012 óta rendeznek meg.

Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója elmondta, heti rendszerességgel fociznak a szakkollégium hallgatói, a futball számukra inkább kikapcsolódás és testmozgás, de a tavalyi tornagyőzelmük is mutatja, hogy ügyesek. „Fontos szakkollégiumunk életében a sport, igaz adottságaink miatt helyben nem tudnak sportolni hallgatóink” – fogalmazott. Az igazgató úgy értékelte, a KRSZH tornája a sport mellett az identitás erősítésében játszik fontos szerepet, a szakkollégisták érzik, hogy egy közösséghez tartoznak, ami minden egyes fiatal számára fontos a mai világban. Mészáros Ferenc kérdésünkre elmondta, a futballtorna csak egy alkalom a sok közül, ahol az országban működő szakkollégiumok hallgatói találkozhatnak. Például minden ősszel konferenciát rendeznek a tanévnyitóhoz kapcsolódóan, illetve számos rendezvényen ismerkedhetnek egymással a fiatalok. Hozzátette, barátságok, sőt szerelmek is szövődtek már a roma szakkollégiumi hálózat berkeiben.

A torna győztese a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapata lett, második helyen a szegediek végeztek, míg a bronzérmet a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium érdemelte ki. A legjobb kapusnak járó díjat Orosz-Tóth Mihály érdemelte ki, a torna legjobb mezőnyjátékosa Kocsis Dániel lett, míg a gólkirálynak a szegedi csapat erősségét, Berta Arnoldot választották.

A szegediek tavalyi bravúrjukat nem tudták megismételni, a második helyen végeztek, a győztes a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapata lett.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=613129

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 27.

Kommentek

Közélet

11 év után újra a Pick emelhette magasba a trófeát – képeken a bajnokok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Összesítésben 57-58-cal végződött a Veszprém–MOL-Pick Szeged férfi kézilabda döntő. Galéria. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Így tartanak Veszprémbe a Pick-szurkolók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Négy gólos előnnyel kelt útra a MOL-Pick Szeged a vasárnapi kézilabda bajnoki döntő visszavágójára. A délután háromkor Veszprémben kezdődő találkozóra szép számmal indultak szegediek is. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Bartók Csaba zarándokként tért vissza Csíksomlyóra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Visszatért szülőföldjére.

Tovább olvasom

Aktuál