Gazdaság

Csökkenhet a szójatermesztés 2016-ban

Csökkenhet a szójatermesztés 2016-ban

2016. február 3., szerda
Csökkenhet a szójatermesztés 2016-ban

A Vetőmag Szövetség szerint csökkenhet az idén a szójatermesztés, noha tavaly a növekvő támogatás miatt jelentősen, 50 százalékkal megnőtt a termény vetésterülete.

A szakmai szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében

Takács Géza

, a szövetség elnöke felidézte, hogy tavaly 77 ezer hektáron vetettek szóját, köszönhetően annak, hogy 2020-ig a fehérjenövények, köztük a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forint támogatást kapnak a gazdák. A termelés színvonala azonban a sok esetben hiányzó feltételek és tapasztalatok miatt csökkent, és a gondokat a kedvezőtlen időjárás is tetőzte, ezért 2016-ban némileg alábbhagyhat a szójatermelési kedv - tette hozzá. A szövetség ugyanakkor arra számít, hogy a sörárpa vetésterülete nő, összességében pedig közepes vetőmag keresletet várnak az idén. A szervezet közzétette a tavaszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató árat, ami 97 000 forint + áfa tonnánként (zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva). A tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknak, de nem fix vagy ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. Az elmúlt években a tavaszi árpa és zab vetőmag értékesítési átlagára hullámzott. Míg a tavaszi árpa tonnája 2010-ben 67 ezer forintba került, addig 2013-ban ennek mintegy a duplájába, tavaly pedig 93 ezer forintba. Hasonló mozgás volt a zabnál is, 2015-ben 1 tonna zab vetőmagért átlagosan 91 ezer forintot kellett fizetni - áll a szövetség közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.