Közélet

A Tisza felső szakaszáról érkező többletvíz duzzasztja a folyó vizét

A Tisza felső szakaszáról érkező többletvíz duzzasztja a folyó vizét

2016. február 22., hétfő
A Tisza felső szakaszáról érkező többletvíz duzzasztja a folyó vizét
tisza01_gs

Az elmúlt két napban (február 20-21.) az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) működési területén átlagosan 1,6 mm csapadék hullott. A legtöbb esőt (5-5,6 mm) Battonya és Csanádpalota térségében regisztrálták.

Az ATIVIZIG kezelésében lévő alsó-tiszai folyószakaszokon áradó tendencia figyelhető meg. Hétfőn reggel Csongrádnál 530 cm (I. fok 650 cm), Mindszentnél 552 cm (I. fok 650 cm), Szegednél 496 cm (Huszár Mátyás rakpart szintje 580 cm, I. fok 650 cm) volt a vízállás. A meteorológiai előrejelzés alapján a vasárnapig a csapadékhajlam jelentősen csökken, viszont a felső vízgyűjtő-területről érkező többletvíz tovább növeli a vízszintet a Tisza alsó szakaszán.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 40 üzemel: 32 szivattyútelep I. fokú, 8 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (02.21.) közel 1,5 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 13.600 ha, ebből 7.050 ha vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van (10.400 ha). Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán kézi uszadék kiszedést végeznek a szegedi vízügy munkatársai. Az igazgatóság működési területén – a beérkezett adatok szerint – II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Kunszentmárton településen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.