Bulvár

A szegedi fiatalok szeretnének családot, többségük nem interneten tervezi megismerni élete szerelmét

A szegedi fiatalok szeretnének családot, többségük nem interneten tervezi megismerni élete szerelmét

2016. február 8., hétfő
A szegedi fiatalok szeretnének családot, többségük nem interneten tervezi megismerni élete szerelmét
te_meg_en_trening

A „szerintem” szó használata kötelező volt, a résztvevők így gyakorolhatták egymás véleményének higgadt elfogadását a párválasztásról, internetes társkeresőkről, családalapításról, házasság előtti tanácsadásról, orvos-, védőnő- és bébiszitterkeresőkről a vasárnapi szegedi „Te meg Én” tréningen. A rendezvényen a szülők által sokszor tiltott okos eszközökről volt szó, és a mobilok, applikációk, játékok lehető legokosabb, családbarát használatára hívták fel a figyelmet. A programot a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete szervezte.

Újdonságnak számít a Házasság hete családalapításra ösztönző programsorozatban a „Te meg Én” tréning. A tegnapi tematikát több mint 200 egyetemista névtelenül beküldött kérdései alapján állították össze, a beszélgetés

Dombi Boglárka

tréner irányításával zajlott. A fiatalok közül volt, aki szerint inkább a szülőket kellene felvilágosítani, hogy milyen modern kori veszélyek fenyegetik a gyerekeket, mert ők bizony sokszor pontosan tudják, hogyan érhetnék el a blokkolt tartalmakat. A korszerű eszközökről szóló vitában minden generáció szóhoz jutott, a legfiatalabbak dicsérték például a teljesen ingyenes nyelvtanuló Duolingo applikációt, és várják annak magyar-német verzióját. Hiányként merült fel, hogy nincsen a fiataloknak szóló magyar nyelvű alkalmazás, ami segítene a munka és a tanulás halogatása ellen. A nagyszülők korosztályát képviselő

Kapás Ferenc

egyetemi docens elmondta, hogy ő is használja nyelvtanulásra az okos eszközöket, de szerinte az lenne nagyon fontos, ha a fiatalok maguktól megtalálnák a kikapcsoló gombot a telefonokon és tableteken – az előadó ezzel utalt a családi programok értékére és a túl sok számítógépes játék káros egészségügyi hatására. Az egyik résztvevő szerint megvédeni nem lehet a gyermeket a rossz hatásoktól, a fel kell készíteni őket az elborzasztó internetes tartalmakra, a drogokkal kínálásra. Sőt az is elhangzott kiegészítő jó tanácsként a szegedi tréningen, hogy nemcsak drága okos eszközökkel, hanem teljesen ingyenes megoldásokkal, például megfelelő öltözködéssel, életmóddal is már fiatal kortól készülni lehet a családalapításra: a haspóló és a csípőnadrág a lányoknak, a szűk nadrág a fiúknak rontja az esélyeit, hogy majd gyermekük lehessen. A vitában a fiatalok korszerű technikai eszközökről, hasznos és kevésbé hasznos, sőt humoros vagy olykor nevetséges applikációkról mondhatták el a véleményüket úgy, hogy közben értékelhették, mennyire családbarát az adott megoldás. A beszélgetés végére összeállt egy gyűjtemény a hasznosnak talált megoldásokról és kialakult egy lista a még hiányzó vagy nem-családbarát megoldásokról. Vicc kategóriának tekintették például a csókolózni tanító applikációt, néhány társkeresőt inkább komolytalan „partnerkeresőnek” tituláltak, viszont hasznosnak találták a speciálisan szegedieknek vagy Szegedre érkező turistáknak készített játszótérkereső és bababarát helyeket áttekintő weboldalakat. Egy kétgyermekes édesanya részéről felmerült az is, hogy jó lenne, ha az online orvoskeresőket, védőnőkeresőket országosan folyamatosan aktualizálnák és az elavult információkat kötelezően törölnék a feltöltők.

Hegedűs Márk

újságíró délutáni előadásában az egyház online kommunikációjáról beszélt. Okos eszközök kapcsán elmondta, hogy a szegedi református lelkészek tartják a lépést a fiatalok igényeivel, folytatnak Szegedről online házassági felkészítést külföldre költözött magyaroknak. A kommunikációs szakember ingyenes hazai alkalmazásokat is bemutatott. Letölthető például hasznos bibliaolvasó játék és énekeskönyv a mobilunkra. Az előadó elborzasztó nemzetközi példákat is talált keresztény vonatkozásban: többek között Jézushoz kapcsolódó agresszív játékot, de bibliai akasztófa-szókeresőt is. Az ökumenikusan nyitott rendezvény előzményeként felmérés készült. Családcentrikusság tekintetében már az előzetes kérdőívek kitöltésénél kedvező eredmény született: a 227 válaszadó fiatal 99%-a szeretne a jövőben családot alapítani. A 16-25 éves korosztály a felmérés szerint készül a családalapításra, csak néhányukat bizonytalanítja el friss csalódás, rossz családi minta, kevés pénz, illetve egy-egy esetben az elkötelezettségtől való félelem – hangzott el a rendezvényen. A válaszadó fiatalok 82 százaléka nem kíván társkereső oldalon ismerkedni. Jó hír, hogy a kitöltők fele úgy érzi, máris családbarát településen lakik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.