Bulvár

A rákellenes világnap alkalmából tartott tájékoztató napot a kormányhivatal

A rákellenes világnap alkalmából tartott tájékoztató napot a kormányhivatal

2016. február 4., csütörtök
A rákellenes világnap alkalmából tartott tájékoztató napot a kormányhivatal
rakellenes_vilagnap03_gs

A KSH adatai alapján hazánkban évek óta a szív-érrendszeri betegségek állnak a vezető halálokok listáján, közvetlenül mögöttük pedig a daganatos betegségek állnak. Ha daganat okozta halálozásokat vesszük figyelembe, a férfiaknál a vastagbél, a nőknél pedig az emlőrák a leggyakoribb.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai február 4-én, a rákellenes világnapon oktatással és személyes konzultációval egybekötött lakossági tájékoztató napot tartottak, hogy felhívják a figyelmet a helyes táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, illetve az önvizsgálat fontosságára, melyek együttesével a betegségek időben felismerhető, kialakulása megelőzhető. "A méhnyakrák megbetegedés nagyon hosszú folyamat során alakul ki, nem egyik napról a másikra. A legnagyobb probléma, hogy semmiféle előzetes tünet nem utal a betegségre, a nők gyakran csak akkor jönnek rá, amikor hosszú idő után elmennek a nőgyógyászhoz. Kisebb településeken jellemző, hogy bizonyos kor felett már nem járnak el a nők ezekre a vizsgálatokra" - mondta

Goda Edit

megyei vezető védőnő, felhívva a figyelmet a 25-65 év közötti nők számára igénybe vehető, OEP által támogatott háromévenkénti védőnői méhnyakrákszűrés fontosságára. Figyelmeztetett, a legújabb kutatások már alátámasztották, a HPV-vírus az egyik fő okozója a méhnyakrák kialakulásának, s bár van rá példa, hogy valakin észrevétlenül áthalad a fertőzés, nem mindenki ilyen szerencsés. A védőoltás - melyet a 12 éves, 7. osztályos lányoknak térítésmentesen igényelhetnek - és a rendszeres rákszűrés a két leghatékonyabb megelőzési forma a méhnyakrákkal szemben, ugyanakkor a vezető védőnő szerint elhanyagolhatatlan az életmódbeli változás is.

rakellenes_vilagnap02_gs

Naponta legalább 60 dkg - elsősorban - nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, elhagyni a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, valamint napi rutinba iktatni a testmozgást, kerülni a stresszt és ami a legfontosabb, megválogatni a partnerek számát - ezekre mint körültekintően kell ügyelni, s ha betartják, Goda Edit szerint kisebb a rák kialakulásának valószínűsége. "Fontos szempont, hogy mindent lehet fogyasztani, de csak mértékkel. Ha valaki nem mindennap olajban sült burgonyát eszik, akkor már tett valamit az egészsége érdekében. Iskolában is az egészséges táplálkozási szempontok alapján olajban sült ételeket csak kéthetente adunk a gyerekeknek. Ha valaki megfelelő arányban, módjával, változatos módon fogyaszt húsféléket, azzal önmagában semmi baj sincs." A vezető védőnő hozzátette, bár a daganatos betegségek körében a nők között vezető halálok az emlőrák, az erre irányuló szűrővizsgálatokat nem lehet kötelezővé tenni, hiszen nem fertőző, hanem egyéni megbetegedésről van szó. "Nem gondolnám, hogy egy központilag meghozott döntés alapján kellene a pácienseket rávenni arra, hogy vegyék igénybe a szűrővizsgálatot. Azt gondolom, egy józan, megfontolt, egészségügyi állapota iránt felelős személy döntése kell, hogy legyen, hogy ezeket a vizsgálatokat igénybe vegye."

"Naponta legalább 60 dkg – elsősorban – nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, elhagyni a dohányzást és a túlzott...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.