Közélet

A MÁV legújabb 3 százalékos alapbérfejlesztési ajánlatát sem fogadták el a szakszervezetek

A MÁV legújabb 3 százalékos alapbérfejlesztési ajánlatát sem fogadták el a szakszervezetek

2016. február 11., csütörtök
A MÁV legújabb 3 százalékos alapbérfejlesztési ajánlatát sem fogadták el a szakszervezetek
Új egyenruha lesz MÁV-nál

A MÁV vezetése csütörtökön újabb bérajánlatot tett a szakszervezetekkel folytatott kollektív munkaügyi vitában; átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést kínált fel. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az érdekképviseletek nem fogadták el a munkáltató ajánlatát, pénteken jelentik be a sztrájk időpontját.

A MÁV csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a MÁV-csoport vezetősége saját hatáskörben, a tulajdonossal egyeztetve, az üzleti tervek átvizsgálása után a munkabéke megőrzése érdekében ajánlotta fel a 3 százalékos alapbéremelést. A hét bérfejlesztésről tárgyaló szakszervezetből a legtöbb tagot tömörítő VSZ elnöke a munkáltatói ajánlat elutasítását azzal magyarázta, hogy a MÁV jelenlegi bérfejlesztési javaslata már nem tartalmazta a korábban kilátásba helyezett önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést, és a két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést sem. A MÁV csütörtöki közleményében felidézte, hogy hétfőn a MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá évente két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a munkabéke fenntartása érdekében. Ez átlagosan 4 százalékos alapbérfejlesztésnek felelt volna meg - mondta az MTI érdeklődésére

Lőcsei Virág

, a MÁV-csoport szóvivője. A szakszervezetek ezt nem fogadták el.

Meleg János

a hétfői bértárgyalás után azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy ha a munkáltató által évi két alkalommal felajánlott 25-25 ezer forint kifizetést beépítenék az alapbérbe, akkor ezzel a bérfejlesztési szint már nagyjából elérné a szakszervezetek által javasolt minimum 5 százalékos mértéket. A szakszervezetek követelése arra irányult, hogy az egyszeri kifizetések is épüljenek be az alapbérbe. A vasúttársaság nem tudja teljesíteni a szakszervezetek követelését - írta csütörtöki közleményében -, de arra törekszik, hogy ajánlata a lehető legnagyobb mértékben igazodjon az érdekképviseletek elvárásaihoz. Ezért áll már csak egy elemből az alapbérfejlesztés, átlagosan 3 százalékból. Ezzel párhuzamosan felkérte a szakszervezeteket, hogy közösen alakítsák ki álláspontjukat a különböző munkavállalói csoportok közötti differenciálásról. Meleg János kiemelte: egyelőre a következő tárgyalási napról sem állapodott meg a munkáltatói és a munkavállalói oldal, a sztrájk ideje alatt azonban folyamatos az egyeztetési kötelezettség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.