Közélet

ZDF: a szilveszteri támadások után jelentősen csökkent Angela Merkel támogatottsága

ZDF: a szilveszteri támadások után jelentősen csökkent Angela Merkel támogatottsága

2016. január 15., péntek
ZDF: a szilveszteri támadások után jelentősen csökkent Angela Merkel támogatottsága

Németországban megváltozott a közhangulat a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta, a lakosság többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent - mutatta ki pénteken ismertetett felmérésben a ZDF országos közszolgálati televízió.

A ZDF Politbarometer nevű kutatása szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodók aránya.

Angela Merkel

menekültügyi tevékenységével a német lakosság 57 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett. Egy hónappal ezelőtt 49:47 volt ez az arány. Ugyanakkor a többség szerint az sem járható út, amelyet a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló

Horst Seehofer

bajor miniszterelnök ajánl; a felmérésben megkérdezettek 57 százaléka szerint a jelenlegi európai helyzetben nem lehet évi 200 ezerre korlátozni a befogadható menekültek számát. A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek. A felmérés készítői rendre tíz politikus megítélését vizsgálják. Decemberhez képest a kancellár megítélése romlott a legnagyobb mértékben; Angela Merkel támogatottsági mutatója 1,7 pontról 1,0 pontra süllyedt. Egyedül Horst Seehofer mutatója emelkedett, a decemberi 0,4 pontról 0,7 pontra. A ZDF felmérése alapján a német lakosság 70 százaléka attól tart, hogy a menekültek miatt növekszik a bűnözés, és 73 százaléka szerint szigorítani kell a bűnözővé váló menedékkérők kiutasítására vonatkozó szabályokat. Növekedik mindazok aránya, akik szerint a menekültek nagy száma veszélyezteti a társadalmi és kulturális értékeket. A tavaly októberi 33 százalék után már 42 százaléka tart ettől, ugyanakkor 52 százalék szerint nincs ilyen veszély. Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió (CSU) a szavazatok 37 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások, ami 2 százalékpontos csökkenés decemberhez képest. A CDU/CSU koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) 24 százalékon áll, támogatottsága nem változott. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 8 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a legtöbb elemző szerint jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amely 2 százalékpontot erősödve 11 százalékon áll. A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF számára 1203 ember megkérdezésével január 12. és 14. között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.