Egyház

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

2016. január 14., csütörtök
Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást

Erdő Péter

bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és

Bogárdi Szabó István

református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért - olvasható a közleményben. Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Péter első levelében található: "Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!" Az idei imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre - írták. Az előkészítő lett csoport kérése alapján az idei imahét jelképei a Biblia, a gyertya és a só. Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 24-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdő Péter bíboros és Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével. Az ökumenikus imahetet 1908 rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.