Közélet

Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre

Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre

2016. január 5., kedd
Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre

Van igény a feldolgozott magyar élelmiszeripari termékekre bel- és külföldön egyaránt - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna hírfolyamában.

Kis Miklós Zsolt

hozzátette: ezeknek az igényeknek a kielégítését szolgálja, hogy február közepétől lehet pályázni az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra. Jelezte: a pályázati kiírás komplex, mert nemcsak sokan pályázhatnak a keretösszegre, hanem sokféle tevékenységet is támogat a forrás. Így technológiai eszközök, gépek, berendezését, de adott esetben annak az épületnek a létrehozását is, amelyben elhelyezhetők a gépek. Tájékoztatása szerint maximum 500 millió forintot nyerhet el egy-egy pályázó, de néhány tízmillió forint is elnyerhető. Lehetőség van arra is, hogy a pályázók konzorciumot alakítsanak, így az elnyerhető összeg akár 1,5 milliárd forint is lehet. Az államtitkár kitért arra, hogy a nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozó mikro- és kisvállalkozások szintén hozzájuthatnak a pályázati forrásokhoz, de csak korlátozott mértékben, mert az elsődleges cél az, hogy főként termelői tulajdonú feldolgozási formák valósuljanak meg a pályázatok segítségével. A támogatás mértéke az egész országban 50 százalékos mértékű lesz, kivéve a közép-magyarországi régiót, ahol csak 40 százalékos lehet a támogatás-intenzitás - tette hozzá. Az államtitkár arra számít, hogy a pályázat hosszabb ideig nyitva lesz, mivel a pályázat elkészítése komplex munkát igényel majd. A pályázatok szakmai megvalósíthatóságát komolyan elemzik majd a bírálók - hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.