Bulvár

Vádemelés a migránsokat kirabló embercsempészek ellen

Vádemelés a migránsokat kirabló embercsempészek ellen

2016. január 25., hétfő
Vádemelés a migránsokat kirabló embercsempészek ellen

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az öt személlyel szemben, akik 2015. július 29-én raboltak ki szír állampolgárokat.

A vádirat szerint vádlottak közül hárman Szeged külterületén 500 euró ellenében megegyeztek négy szír állampolgárral – köztük három felnőttel és egy kiskorúval -, hogy őket Budapestre szállítják. A sértettekkel való alkudozásba bekapcsolódott a vádlottak negyedik társa is, illetőleg ötödik társuk a tolmácsolásban segített. Röviddel az elindulást követően a sértettek felvetették, hogy ők Bécsbe kívánnak eljutni, ezért felajánlottak további 1500 eurót. A vádlottak közül ketten szállították volna ténylegesen a migránsokat, míg a többi három vádlott a megállapodás létrejöttét követően Szegeden maradt. A bevándorlókat szállító két vádlottnak már a megállapodás megkötésekor sem állt szándékában őket sem Bécsig, sem Budapestig szállítani, céljuk a felajánlott 1500 euró megszerzése volt. Ezért néhány perc utazást követően Szegeden, egy lakótelepen a jobb első ülésen ülő vádlott elővette a társa tulajdonát képező gáz-riasztó fegyvert, és azzal a hátsó ülésen ülő sértettek felé fordult, majd a fegyvert feléjük tartva arra szólította fel őket, hogy adják át a még náluk levő pénzt. A gépkocsit vezető társa ekkor hol nagy sebességgel közlekedett, hol lelassított. Sértettek a mindvégig rájuk irányított pisztoly és fenyegetés hatására pénztárcájukat átadták, abból a vádlottak közel 4000 eurót vettek el. Miután a pénztárcákat visszaadták, a vádlottak megálltak, majd elkezdtek kiabálni, hogy "police, police" és a gépkocsit hátrahagyták. Ezt követően a sértettek is kiszálltak és eltávoztak. Mindezeket követően, ezt kihasználva vádlottak a gépkocsihoz visszamentek, abba visszaszállva a helyszínről eltávoztak. Az ügyészség a vádlottak közül a tényleges szállításban részt vevő férfiakat 4 rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettével, valamint 3 rendbeli csalás vétségével vádolja, míg sértettekkel a továbbszállításban történő megállapodásban résztvevőket 4 rendbeli jogellenes tartózkodás elősegítésének vétségével vádolja. A vádlottak közül a rablást elkövető férfiak előzetes letartóztatásban vannak, közülük egy személy visszaesőnek minősül. Vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.