Közélet

Új elnöke van a megyei békéltető testületnek

Új elnöke van a megyei békéltető testületnek

2016. január 7., csütörtök
Új elnöke van a megyei békéltető testületnek
bekelteto

Horváth Károly ügyvéd tölti be a jövőben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Csongrád Megyei Békéltető Testület elnöki tisztségét, míg az elnök-helyettes a Csongrád Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője, Petrik Sándor lett. A testület korábbi vezetője és egyik alapítója, 1999-től előbb elnökhelyettese, majd 2005-től elnöke Dékány László tiszteletbeli elnöki címet kapott. A szervezet csak 2015-ben mintegy 550 ügyben járt el.

Minderről a január 6-án szerdán megtartott választásokon döntöttek. Az elnök személyére Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, míg a 24 testületi tagra a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Szervezete, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, valamint a személyére tett javaslatot. A szervezethez a legkülönfélébb panaszokkal fordulnak a fogyasztók. A napi használati cikkekkel kapcsolatos ügyektől a tartós fogyasztási cikkeken, valamint a szerződések hibás teljesítésén keresztül, egészen a szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekig széles palettán mozognak a megkeresések. A testület egy bíróságot megelőző alternatív, ingyenes vitarendező fórum, melynek célja a panaszos és a vállalkozó közötti egyezség létrehozása. Ahhoz azonban az ügyekkel foglalkozhassanak, a panaszosnak először a céget kell megkeresnie a problémával. A békéltetés pedig csak akkor kezdődhet meg, ha az ügyfél, vagy vásárló számára nem megfelelő módon kezeli panaszát a szolgáltató, vagy kereskedő. A szervezet a hatékonyság további növekedésére számít egy tavaly szeptemberben életbe lépett jogszabályváltozás miatt. Annak értelmében ugyanis a megye területén működő vállalkozás köteles a megegyezésre felhatalmazott személyt delegálni a testület ülésére, amennyiben székhelye, telephelye, vagy üzlete van Csongrád megye területén. Ha viszont a bepanaszolt fél nem rendelkezik ezekkel a térségben, akkor kötelező válasziratot kell küldenie, a fogyasztó igényeihez igazodó lehetőség felajánlásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.