Közélet

Több európai nagyvárosban is történt tömeges erőszak szilveszterkor

Több európai nagyvárosban is történt tömeges erőszak szilveszterkor

2016. január 9., szombat
Több európai nagyvárosban is történt tömeges erőszak szilveszterkor

Salzburgban, Zürichben, Helsinkiben és Svédország déli részén is tömegesen molesztáltak nőket illegális bevándorlók szilveszterkor.

"Csak Kölnben eddig több mint 120 nő tett feljelentést, kétharmaduk számolt be szexuális támadásról, kettőt meg is erőszakoltak. Egyre több esetre derül fény különböző európai nagyvárosokban" - közölte az

Index.hu

pénteken. A hírportál szerint a

Kölnben történtekhez

hasonló salzburgi esetekről számolt be Salzburg rendőrsége. Egy fiatal osztrák nő január negyedikén tett rendőrségi feljelentést arról, hogy szilveszter éjszaka két férfi fogdosta a salzburgi Residenzplatz téren, és ellopták a mobiltelefonját. A támadók nyolc-tíz, külföldi származású férfiból álló csoport tagjai voltak. Ezt követően további esetekre derült fény: egy 28 éves afgán férfi egy 58 éves salzburgi nőt, egy 23 éves szíriai férfi egy húszéves bajor nőt zaklatott szexuálisan. Az osztrák rendőrség minden esetet kivizsgál majd és zéró toleranciával fog eljárni, közölte az osztrák belügyminiszter. Azt is vizsgálják, vajon összehangoltan történtek-e a támadások. Zürichben hat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták, fogdosták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötétbőrű férfi támadt rájuk.

Marco Cortesi

rendőrségi szóvivő szerint ez a szám szokatlanul magas Svájcban, és bár a bűncselekmény a kölnihez hasonló, nehéz őket összehasonlítani az áldozatok számában látható különbség miatt. Finnországban a kölnihez hasonló szilveszter éjszakai bűncselekményekre történtek előkészületek menekültek részvételével – közölte az Yle közszolgálati televízióban

Petteri Orpo

belügyminiszter. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akit a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban, Kirkkonummi városában – tette hozzá. Helsinkiben így is szokatlanul sok szexuális zaklatás történt a központi téren, ahol mintegy 20 ezren várták az újévet. Egy rendőrségi vezető szerint eddig nem voltak ilyesmihez hozzászokva, több menedékkérő gyanúsítottat letartóztattak. A svéd rendőrség is arról számolt be pénteken, hogy legalább 15 fiatal nőt zaklattak férfiakból álló csoportok az ország déli részén található Kalmar városában.

Johan Bruun

rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a nőket körbevették egy zsúfolt téren, majd fogdosni kezdték őket. Senkinek nem esett baja, de az áldozatok közül sokakat megrémítettek a történtek. Két férfit (mindkettő menedékkérő) tolmács segítségével tájékoztattak arról, hogy szexuális bűncselekménnyel gyanúsítják őket. A svéd rendőrség igyekszik azonosítani további elkövetőket is.

A német rendőrség fokozza a biztonsági intézkedéseket

Thomas de Maiziere

német belügyminiszter a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek, írja az MTI. Az intézkedések közt említette a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét, és a kemény büntetéseket. Mint mondta, mindehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el. Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva a miniszter óva intett attól, hogy a rendőrség "öncenzurát" alkalmazzon az olyan támadásokkal kapcsolatban, amelyeket migránsok követhettek el. A migránsok általános gyanú alá helyezése éppen úgy helytelen, mint ahogy helytelen a bűnözők származásának tabutémává tétele is, mondta, kifejtve: Nem szabad, hogy a hallgatás spirálja alakuljon ki, és különösen azt nem, hogy ez rendőrségtől induljon ki. Ha a bűncselekmények elkövetőinek migrációs, vagy menekültügyi hátterük van, azt nem szabad elhallgatni.

Gabriel: a külföldiek töltsék le hazájukban a büntetésüket

A külföldi bűnözőknek hazájukban kellene letölteniük a büntetésüket - jelentette ki pénteken

Sigmar Gabriel

német szociáldemokrata vezető, alkancellár a szilveszter éjjel több városban elkövetett tömeges szexuális támadásokkal összefüggésben. A politikus a Bild német napilapnak nyilatkozva sürgetett kemény állami fellépést az elkövetőkkel szemben, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják. "Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetésvégrehajtási költségeit?" - tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett. Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap. A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. "A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély" esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, elveszítené a menekültstátushoz való jogot.

Peter Tauber

, a CDU főtitkára felszólította a szociáldemokratákat, hogy támogassák a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket is. "Olyan nincs, hogy mindig a CDU felelős a kemény és nehéz döntésekért, a szociáldemokraták pedig elosztják a finom falatokat. Így nem működhet egy nagykoalíció" - bírálta a kisebbik kormánypártot Tauber. Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Más városokban is történtek hasonló támadások. Az elkövetők azonosítása ugyanakkor rendkívül nehéz. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be. Eddig több mint 120 nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak. A rendőrségnek 16 gyanúsítottja van, bár legtöbbjüket név szerint még nem azonosították, csak kép- és videofelvételek alapján. Mindannyian észak-afrikai származásúak. A rendőrség egyik illetékese tudatta: szilveszterkor a rendőrök mintegy 80 embert igazoltattak vagy állítottak elő, és többen a menekültügyi hivataltól kapott papírokat mutatták fel. "Egész biztos, hogy voltak menekültek az elkövetők között" - húzta alá

Arnold Plickert

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.