Közélet

Szijjártó: Kambodzsában komoly külpiaci lehetőségek nyílnak a magyar vállalatok számára

Szijjártó: Kambodzsában komoly külpiaci lehetőségek nyílnak a magyar vállalatok számára

2016. január 14., csütörtök
Szijjártó: Kambodzsában komoly külpiaci lehetőségek nyílnak a magyar vállalatok számára
HUN SEN; Szijjártó Péter

Kambodzsa gazdasága abba a stádiumba ért, hogy komoly külpiaci lehetőségek nyílnak a magyar vállalatok számára - mondta el az MTI-nek telefonon csütörtökön Phnompenből Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kambodzsai gazdaság az elmúlt két évben hét százalék fölötti növekedést tudott felmutatni, így a térség egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, és az ország éppen olyan területeken keres együttműködést, amelyek a magyar gazdaság erősségei. "Jól láthatóan a nyugat- és közép-európai barátaink is egyre jobban érdeklődnek Kambodzsa iránt. Nem maradhatunk ki ebből a versenyből" - húzta alá a miniszter, aki az ország kormányfőjével, valamint külügyminiszterével, kereskedelmi, fejlesztési, és turisztikai tárcavezetőjével is tárgyalt.

Szijjártó Péter

kitért arra, hogy Kambodzsa a mezőgazdaság terén a feldolgozóipar teljes hiányával küzd, s várja a magyar beruházásokat az állattenyésztés és a húsipar terén. Elmondta azt is, hogy Kambodzsa az informatika terén a magyar szoftvermegoldások iránt is érdeklődik, továbbá az egészségügy átszervezéséhez is várják a magyar technológiát, orvosi műszereket, s van kereslet a magyar vízgazdálkodási megoldásokra is. Szijjártó Péter tudatta: a magyar vállatok kambodzsai sikeressége érdekében látogatása során beruházás-védelmi megállapodást írtak alá, az Eximbank pedig 26,7 millió dolláros hitelkeretet nyit a magyar és kambodzsai vállalatok együttműködésének elősegítésére. Emellett magyar kereskedelmi képviselet is nyílt most Phnompenben, s ezzel a miniszter elmondása szerint több mint 20 év után Magyarország ismét közvetlenül is képviselteti magát Kambodzsában. A miniszter tudatta: jelenleg a két ország közötti kereskedelem minimális, de a magyar kormány a gazdasági kapcsolatok jelentős élénkülésére számít. A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszámolt, hogy látogatása alkalmával ösztöndíj-megállapodást is aláírtak, melynek értelmében évente 15 kambodzsai diák tanulhat majd Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.