Közélet

Szigorítaná a menekültügyi szabályozást Merkel és pártja a szilveszter éjszakai történések nyomán

Szigorítaná a menekültügyi szabályozást Merkel és pártja a szilveszter éjszakai történések nyomán

2016. január 9., szombat
Szigorítaná a menekültügyi szabályozást Merkel és pártja a szilveszter éjszakai történések nyomán

A német "polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében" változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a Kölnben szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében - közölte Angela Merkel német kancellár a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésének ülését követően, szombaton Mainzban.

A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő. "A szilveszterkor történtek visszataszító bűncselekmények, amelyek határozott válaszokat követelnek" - fogalmazott

Angela Merkel

az ülés után nyilatkozva. Közölte: reméli, hogy a változtatásokról gyorsan meg tudnak egyezni a koalíciós partner szociáldemokratákkal, és "hamarosan világossá válik, hogy milyen törvénymódosításokat tudunk meghozni".

Hannelore Kraft

, a Kölnt is magában foglaló Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke azt mondta szombaton, hogy nem zárja ki a menekültügyi törvények módosítását. "Ha (a törvények) javításra szorulnak, nem fogjuk magunkat kivonni ennek tárgyilagos megvitatása alól" - fogalmazott. Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer, többségében "arab és észak-afrikai kinézetű" fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg és molesztált. A német rendőrséghez azóta már mintegy kétszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek. A kölni támadásoknak eddig 32 gyanúsítottját azonosították, közülük 22-en menedékkérők. Az észak-rajna-vesztfáliai városban mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen. A délutáni órákra a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom hirdetett tüntetést Kölnbe, a város utcáira 1700 rendőrt vezényeltek a megmozdulás biztosítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.